Vary zahájily hvězdy, ostrá chuť, igelit a dar

Karlovy Vary - Kabriolety s hvězdnými hosty vyrazily kolem šesté hodiny večerní od Grandhotelu Pupp k hotelu Thermal, kde o hodinu později začal slavnostní zahajovací galavečer 44. ročníku MFF Karlovy Vary. Na červeném koberci nechyběly slavné osoby ze stříbrného plátna i z politiky. Při zahájení se Velký sál hotelu Thermal proměnil nejprve ve snový svět díky show bratří Cabanů, poté následovala projekce snímku Dar a nakonec se hosté vrátili na party do Grandhotelu Pupp.

Jako jeden z prvních hostů se na festivalu objevil režisér Miloš Forman se svou manželkou Martinou. Ve Varech bude zítra ve světové premiéře promítán jeho snímek Dobře placená procházka.

Do lázeňského města přijela v pátek už také kompletní hlavní porota (herečka Marie Bonnevieová, ruský režisér Sergej Dvorcevoj, íránská herečka Niki Karimiová, jihoamerický režisér Rodrigo Plá, americký kritik Kenneth Turan a český režisér Ivan Zachariáš; předsedkyní poroty je Claudie Ossardová, která produkovala například Amelii z Montmartru). A odpoledne už fotografům pózoval i režisér Patrice Chéreau, jenž uvede na festivalu svou výběrovou retrospektivu.

Slavnostní zahájení si nenechal ujít ani prezident republiky Václav Klaus, kterého do Varů doprovodila jeho choť Livie. V doprovodu partnerky Lucie Talmanové přijel i expremiér Mirek Topolánek. Ministr kultury Václav Riedlbauch odměnil na zahájení cenou ministerstva dojatou Evu Zaoralovou za přínos k rozvoji české kultury. Promítány byly přítomným i nové festivalové znělky s Jiřím Menzelem a Andym Garcíou.

Hosty v hledišti přivítal tradiční průvodce mezinárodní filmovou přehlídkou Marek Eben. „Letos potřetí tu lidé zažívají dramata na plátně, zatímco jiní právě zažívají dramata při povodních. I na ně festival pamatuje a na jejich podporu věnuje jednu korunu z každé prodané vstupenky,“ oznámil Eben.

Zahajovací show připravili bratři Cabanové, tentokrát použili průhledné igelitové stuhy, kterými za barevných efektů prosvítala těla tanečnic. Po cabanovském představení následovala projekce snímku Dar režisérky Shany Festeové. Večer pak pokračovala party v Grandhotelu Pupp.

Ostrý start. Pravé kukuřičné placky, chilli con carne, buritos a další mexické lahůdky dominují jídelníčku slavnostního zahajovacího večera. „Mexická kuchyně povzbudí a člověka nastartuje. Právě to se pro začátek festivalu hodí nejlépe,“ odůvodnila výběr šéfkuchařka Grandhotelu Pupp Vlaďka Příhodová. Závěrečný raut prý bude méně ostrý, jak napovídá i jeho pracovní název Vodní svět.

Nejočekávanější hosté ale do Varů teprve dorazí - po červeném koberci se projde v neděli 5. 7. francouzská herečka Isabelle Huppertová, v pátek 10. 7. herci John Malkovich a Antonio Banderas.

První festivalové projekce nicméně začaly ještě před slavnostním zahájením, v průběhu pátku se uskuteční na dvě desítky představení pro nedočkavé filmové fanoušky. Jako vůbec první byl v jednu hodinu odpoledne promítán snímek Matka, posledním filmem bude o půlnoci (zřejmě shodou vtipné náhody) Mamka a taťka.

ČT přináší pravidelné zprávy z Varů ve Festivalových vteřinách.

  • 44. ročník MFF Karlovy Vary: Jiří Bartoška, Mirek Topolánek, Miloš Forman, Lucie Talmanová, Marek Eben (zleva) zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96611.jpg
  • Hlavní porota 44. ročníku MFF Karlovy Vary: Ivan Zachariáš, Sergej Dvorcevoj, Rodrigo Plá, Kenneth Turan, Claudie Ossardová, Maria Bonnevieová, Niki Karimiová zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96613.jpg
  • Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška a prezident ČR Václav Klaus zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96612.jpg
  • Show bratří Cabanů při zahájení 44. ročníku MFF Karlovy Vary autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96669.jpg
  • Návštěvníci karlovarského festivalu zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96620.jpg
Vydáno pod