Třetí den ve Varech: Glóbus pro Huppertovou a kino pro diváky

Karlovy Vary – Hustota hvězd v Karlových Varech stoupá, stoupá i počet návštěvníků festivalu. První filmová projekce proběhla dnes v nové multifunkční aréně, která by od příštího roku měla odlehčit nadupaným karlovarským kinosálům. Hlavní nedělní událostí ale bylo předání Křišťálového glóbu francouzské herečce Isabelle Huppertové. Svých pět minut slávy dostal i český film – snímek Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál byl promítán jako jediný náš zástupce v sekci Dnů kritiky Variety.

Glóbus převzala Hupperotvá z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za mimořádný přínos světovému flmu. „Každou svou cenu chápu jako uznání režiséra, se kterým jsem měla to štěstí spolupracovat. Jsem velmi ráda, že tuto cenu, která je velmi krásná, dostávám právě v Karlových Varech, protože vím, že to je město historicky spojené s filmem. Film je krásný jazyk, který dokáže vyjádřit to iracionální v nás, a proto ho mám ráda,“ reagovala na ocenění herečka.

Už v sobotu, kdy do Varů přiletěla, pozdravila diváky před projekcí filmu Gabrielle. Dnes uvedla v soutěžní sekci snímek Villa Amalia, v němž ztvárnila roli ženy, která se rozhodne odstřihnout od svého předchozího života. „Díky tomuto filmu si každý může uvědomit, že má před sebou možnost změnit svůj život. Já ho často měním díky svým rolím,“ uvedla Huppertová.

Kritici z Variety se vlka nebáli

Kritici magazínu Variety vybrali deset snímků, které podle nich představují to nejzajímavější ze současného evropského filmu. Ve společnosti dalších nadějných režisérů z celé Evropy se ocitla i česká režisérka Maria Procházková se snímkem Kdopak by se vlka bál.

Příběh parafrázující motivy z Červené Karkulky představuje závažná témata rodinného života z perspektivy šestileté dívenky. Premiéru v českých kinech si odbyl loni v zimě, představil se také úspěšně na letošním Berlinale.

Víc diváků - víc kin

Ještě jeden český film byl dnes promítán ve Varech – válečný Tobruk Václava Marhoula. Jeho projekce se odehrávala v nové multifunkční aréně, která měla být jedním z festivalových kin už letos. Dokončena byla ale až pár dnů před začátkem Varů, takže letošní ročník zůstala pouze „pokusnou“.

Nové kinosály potřebuje festival jako sůl. Velký sál hotelu Thermal sice prošel vylepšením, kapacitně je ale nedostačující a ostatní sály označil Bartoška za provizorní. Přitom počet návštěvníků rok od roku stoupá. „Druhý festivalový den mi volala produkce, že jsme překročili rekord v počtu prodaných vstupenek,“ potvrdil prezident festivalu.

Další zajímavosti z MFF Karlovy Vary se dozvíte ve Festivalových vteřinách.

  • Kdopak by se vlka bál autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47405.jpg
  • Promítací sál hotelu Thermal autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/968/96761.jpg