Vstupenky na Jacksonův pohřeb jsou již rozebrané

Los Angeles - Své majitele již mají vstupenky na úterní veřejný pohřeb amerického popového zpěváka Michaela Jacksona, jenž zemřel předminulý týden. O 17 500 lístků na smuteční obřad, který se uskuteční zítra v Los Angeles, se přitom ucházelo více než 1,6 milionu lidí. Ti, kteří se chtěli přijít s králem popu naposledy rozloučit, se na internetu registrovali od pátečního dopoledne do sobotního večera místního času. Z velkého počtu zájemců jich bylo vylosováno pouze 8750, každý dostane dvě vstupenky. Lidé, které počítač vybral, dostali e-mail s kódem a informacemi, jak si lístky vyzvednout.

„Jsem v šoku, že se to stalo. Je to neskutečné,“ prohlásila 27letá Deka Motanyaová poté, co v neděli obdržela e-mail s blahopřáním k zisku vstupenky. Další výherce, 25letý David Gobaud, prý nejdříve ani nevěřil, že zpráva je pravá. „Je to přece Michael Jackson, jedna z největších hudebních hvězd všech dob,“ omlouval svou počáteční nedůvěru.

„Vůbec jsme nevěřili tomu, že bychom mohli vyhrát. V duchu jsme ale doufali a dokonce si raději s předstihem vzali na úterý volno. Teď jsme neuvěřitelně šťastní, že lístky máme,“ svěřil se fanoušek Paul Pagnini. 

Reportáž Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)

Zítřejší veřejný pohřeb Michaela Jacksona by se mohl stát jednou z nejsledovanějších událostí v historii. Podle stanice CNN uvidí poslední rozloučení s popovou ikonou prostřednictvím televize a internetu rekordní množství lidí z celého světa. Do Los Angeles, kde se bude obřad konat, se už sjíždějí statisíce fanoušků. Pro tuzemské příznivce přímý přenos z pohřbu odvysílá ČT24 od 19:00.

Obrana před kupčením s lístky

Majitelům vstupenek pořadatelé také zkontrolují osobní doklady, aby se ujistili, že lístky skutečně dávají tomu, kdo se o ně přihlásil. Bez vstupenky a neporušeného náramku se do Staples Center nikdo nedostane. Pořadatelská firma také musí vyřešit, jak rozdělí místa, na něž nikdo nepřijde.

Na smuteční obřad v aréně Staples Center má dorazit 11 000 lidí, dalších 6500 lístků je určeno do budovy Nokia Theatre, kde budou moci návštěvníci událost sledovat na velkých obrazovkách. Zástupce losangeleské policie vzkázal fanouškům, kterým se lístky nepodařilo získat, aby raději zůstali doma. „Budete stát na slunci na ulici s davem dalších lidí … ale Staples ani neuvidíte,“ řekl.

Pietu bude živě přenášet pět amerických televizních stanic

Ve městě nebude žádný pohřební průvod, obřad samotný, jehož podrobnosti nejsou známy, nebude promítán na obří obrazovce na Staples Center. Pietu bude živě přenášet pět televizních stanic.
Marc Loge, mluvčí hotelu Wilshire Grand Los Angeles, který se nachází několik stovek metrů od arény Staples Center, řekl, že na noc z pondělka na úterý mají zarezervovaných 90 procent pokojů. Přitom minulý týden měli jen šedesátiprocentní obsazenost. „Poptávka je velká, budeme mít plno,“ myslí si Loge. Losangeleská policie v neděli také uvedla, že Jacksonova rodina chystá soukromý obřad na hřbitově Forest Lawn v Hollywood Hills.

Michael Jackson zemřel 25. června po srdeční zástavě. Bylo mu 50 let. Příčina jeho smrti není známá. Policie zjišťuje, jaké léky zpěvák užíval a kde je získával. Bral léky tlumící bolest, antidepresiva a sedativa.