Fanoušci se v Los Angeles dnes loučí s Jacksonem

Los Angeles - Poslední rozloučení se zpěvákem Michaelem Jacksonem se koná dnes v Los Angeles, v aréně Staples Center, v níž Jackson trénoval na svá plánovaná londýnská vystoupení. Na veřejný smuteční obřad se dostane jen několik tisíc hostů, pořadatelé ale očekávají, že přesto se do města sjede několik set tisíc fanoušků. Další stamiliony budou moci sledovat poslední rozloučení prostřednictvím televizních obrazovek. Živě ho budou přenášet televizní stanice po celém světě a sledovat ho mohou i diváci České televize, od 19 hodin večer na ČT24. Webový portál ČT24 navíc nabízí celý přenos smutečního obřadu z Los Angeles v nezkrácené podobě už od cca 17:00 hod. v původní anglické verzi.

Zájemců o lístky bylo více než jeden a půl milionů, šťastlivci byli vybráni prostřednictvím internetové loterie a pořadatelé nakonec rozdali sedmnáct a půl tisíc lístků. Policie v L. A. žádá, aby ti, kdo nemají vstupenky, do města vůbec nejezdili. I přesto se dá očekávat příliv davů lidí a radní se ptají, kdo náklady na bezpečnost, odhadované na 2,5 milionu dolarů, vlastně zaplatí. 

Se zpěvákem se nejprve na hřbitově Forest Lawn rozloučí v pět hodin odpoledne středoevropského času jeho rodina. Mezi hosty by se měli objevit například Stevie Wonder nebo Mariah Careyová. Jacksonova blízká přítelkyně, herečka Elizabeth Taylorová, měla původně přednést smuteční řeč, nakonec to však prý odmítla.

O dvě hodiny později pak v aréně Staples Center a sousedním Nokia Theater začne veřejný ceremoniál. Scénář pietní akce zatím Jacksonova rodina tají. Ve Staples Center Jackson piloval novou show na londýnská vystoupení, která měl zahájit v polovině července. Pořadatelská agentura koncertů nedávno zveřejnila nahrávku ze zkoušky, pořízenou dva dny před Jacksonovou smrtí, protože ji prý už unavovaly negativní inormace a spekulace o zpěvákově úmrtí.

Michael Jackson zemřel 25. června v losangelské nemocnici, kam byl převezen s úplnou zástavou srdce. Objevují se domněnky, že zpěvák bral kvůli stresu z koncertů v Londýně, které měly být po letech zase jeho návratem na pódia, posilující léky. Příčinu smrti soudní pitva neprokázala, objasnit by ji měly výsledky dalších testů, které ale budou známy až za několik týdnů.

Vydáno pod