Šestý film o Harrym Potterovi: sex, lektvary a rokenrol

Londýn - Šesté pokračování příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi bylo dnes ve světové premiéře promítáno v Londýně. Snímek Harry Potter a Princ dvojí krve měl být do kin uveden už loni v listopadu, hollywoodské studio Warner Bros. ale rozhodlo o jeho odložení na léto, kdy může být film komerčně ještě více úspěšný. Režisér šestého Pottera David Yates poslední díl popsal jako sex, lektvary a rokenrol. Do britských kin vstoupí film 15. července, do českých o den později.

V šestém pokračování už Bradavuce nejsou tím bezpečným místem, co bývaly. Harry s snaží najít důležitý klíč, aby mohl porazit Lorda Voldemorta, rozhodující informace zná ale jen nová postava děje, bývalý bradavický profesor Horác Křiklan. Harry navíc zjistí, kdo je Princ dvojí krve a jakou hraje roli.

Kouzelnický svět v posledním Potterovi je oproti předchozím dílům akčnější a horovější. „Děj je temnější a postavy složitější. Myslím si, že autorka počítá s tím, že její čtenáři roustou spolu s jejími knížkami,“ domnívá se Ondřej Müller z nakladatelství Albatros.

„Hlavní hrdinové Harryho Pottera pomalu dospívají a z nevinných dítek se stali teenageři, se kterými kromě kouzel a čar hýbají také hormony. Potter se v posledním díle několikrát zamiluje,“ potvrdil i redaktor ČT v Londýně Ivan Kytka.

„Pro naše hrdiny je proměna z dětí v dospívající velice důležitým prvkem v jejich cestě,“ uvedl režisér šestého Pottera David Yates. Kromě něho se dnešní premiéry na Leicesterském náměstí zúčastnily všechny potterovské  hvězdy v čele s Danielem Radcliffem a představitelkou Hermiony Emmou Watsonovou.

Pět předchozích filmových dílů Harryho Pottera patřilo mezi kasovní trháky, v celém světě vynesly 4,5 mililardy dolarů (téměř 75 miliard korun). Knižní vydání čítá sedm dílů, studio Warner Bros se ale rozhodlo ten poslední - Harry Potter a relikvie smrti - rozdělit na dva filmy. V kinech se objeví v roce 2010 a 2011.

Relikvie smrti je podle autorky knižního bestselleru J. K. Rowlingové definitivně posledním potterovským příběhem. Knihy o čarodějnickém učni vydává od roku 1997, přeloženy byly do více než šedesáti jazyků a ve světě se jich prodalo přes 400 milionů výtisků.