Jazzová Lucerna na papíře

Praha - Cyklus Umění na papíře představil od roku 2005 v prostoru kavárny Lucerna díla mnohých výtvarníků, od typografie přes grafiku, lept, koláž až po kresbu pastelem. Letošní rok dochází k malé změně - všechny práce budou sice na papíře, ale klasické grafické techniky vystřídají poněkud modernější - fotografické. Kolekce vybraná ze sbírky fotografa Pavla Váchy zachycuje jazzové momenty, které zažilo pódium i zákulisí Velkého sálu v Lucerně.

Jeden z prvních absolventů oboru umělecké fotografie na pražské FAMU vystavoval na desítkách výstav doma i v zahraničí. Jazz v Lucerně začal fotografovat v 60. letech.

„Vybraná kolekce je oslavou Velkého sálu Lucerny, který se stal centrem jazzového dění v Praze. Na pódiu se tu vystřídaly největší světové špičky - Ella Fitzgeraldová nebo Louis Armstrong - ale současně zde hráli i mladí čeští muzikanti, ze kterých posléze vyrostly také světové osobnosti,“ vzpomíná Vácha.

Rozhovor s Pavlem Váchou (zdroj: ČT24)

Vybrat zhruba tři desítky fotografií pro výstavu z několika desítek tisíc negativů bylo těžké. Okamžiky života a světa kolem nás, které se Váchovi podařilo v jazzové Lucerně zachytit, si lidé mohou prohlédnout do konce srpna. Váchovy jazzové fotografie také doprovází knihu Lubomíra Dorážky Jazz mezi tanky a klíči.