Sbírky Muzea hl. města Prahy se zabydlují v novém depozitáři

Praha - Na místě bývalé továrny Koh-i-noor v pražských Stodůlkách byla otevřena nová část jednoho z depozitárních areálů Muzea hlavního města Prahy. Kolaudace proběhla v červnu a muzeum hned začalo se stěhováním sbírkových předmětů. V takzvaném objektu E budou uloženy materiálově nejcitlivější historické sbírky, které nebudou přístupné veřejnosti. Do roku 2011 by mělo muzeum sestěhovat sbírkové předměty do dvou hlavních areálů - ve Stodůlkách a v Benešově.

„V pražském areálu budou všechny historické sbírky a také odborná pracoviště konzervátorů,“ prozradila ředitelka muzea Zuzana Strnadová. Objekt E bude vyhovovat i choulostivým materiálům, jako je dřevo, textil, papír nebo fotografické negativy. Jim je v jednotlivých depozitářích přizpůsobena teplota a vlhkost.

Muzeum počítá s tím, že jeden z depozitářů bude sloužit i jako studovna. Nejspíše ten, v němž jsou uloženy stavební prvky, fragmenty z bývalých městských domů - vrata, kachlíková kamna, mříže apod.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Sbírky Muzea hl. města Prahy zahrnují více než milion předmětů - různé tisky, pohlednice, fotografie, mince, medaile, nábytek, obrazy i cechovní truhlice, šatstvo či zbraně. „Na počátku 90. letech byly uloženy asi v deseti depozitářích po celém území České republiky,“ uvedla Strnadová. O většinu z nich ale muzeum v souvislosti s restitucemi přišlo.

Do rekonstrukce areálu ve Stodůlkách se muzeum pustilo v roce 1994. Nejprve byly zrekonstruovány tři původní budovy - A, B a C. V roce 2000 se pro konzervátorské dílny a pro uložení části historických sbírek dostavěl objekt D. Nyní přibyl objekt E. Jeho výstavba byla zahájena v roce 2004 a stála 151 milionů korun. Kapacita nového objektu počítá i s rezervou, takže muzeum může shromažďovat historické předměty ještě dalších dvacet až padesát let.