Vždycky jde o lidi, říká producent Thrilleru Quincy Jones

Karlovy Vary – Při své práci se řídím radou svého přítele Nelsona Mandely, prozradil v rozhovoru pro Českou televizi hudebník, producent, aranžér a autor filmové hudby Quincy Jones. Do Karlových Varů přijel podpořit nadační fond Slunečnice a na včerejším charitativním večeru převzal cenu za filantropii. V té době probíhal v Los Angeles smuteční obřad za jeho přítele Michaela Jacksona, jehož nejúspěšnější album Thriller Jones produkoval.

„Na pohřby už nechodím, odešlo příliš blízkých lidí v posledních dvou letech. Rád si budu všechny pamatovat v plném rozkvětu. Michaela už neuvidím, jeho láska ale zůstává,“ zdůvodnil legendární producent, proč jako jeden z mála zpěvákových blízkých na posledním rozloučení v Staples Center chyběl.

„Měli jsme tým, kde každý byl hvězda, a to je vždycky skvělý začátek,“ nakousl Jones recept, jak se stát úspěšným producentem. Za svou šedesátiletou kariéru pracoval snad s každým významným hudebníkem – s Rayem Charlesem, Ellou Fitzgeraldovou nebo Frankem Sinatrou.  

Rozhovor s Quincy Jonesem (zdroj: ČT24)

„Existuje pro mě jen dobrá, nebo špatná hudba, nemám žádné kategorie,“ prohlásil Jones. Získal 27 cen Grammy a téměř osmdesátkrát byl na tuto cenu nominován.

Za jeho úspěchem prý stojí i slova Nelsona Mandely, s nímž se přátelí třicet let. „Kolektiv je vždycky důležitější než jednotlivec a kolektivní tvorba je nejsilnější způsob tvorby na světě,“ tlumočí Jones Mandelova slova. „Když všichni táhnou za jeden provaz, a přesto to každý dělá trochu jinak, každý přispěje svou osobností, je to potom takový zázrak do Boha.“

Jones má kliku

Do Varů Jones přijel především kvůli charitě. Na charitativním večeru nadačního fondu Slunečnice převzal včera od topmodelky Heleny Houdové cenu za filantropii v podobě bronzové kliky. Cena, jejímž autorem je výtvarník David Černý, patří podle Houdové k symbolickým dveřím umožňujícím vstup do lepšího světa.

„Vždycky jde o lidi. Mě se niterně dotýká, když se setkám s někým, kdo myslí upřímně a vážně, co dělá, kdo vrací ostatním, co získal, kdo miluje život a dávání, a myslím, že Helena je zosobněním toho všeho,“ uvedl na adresu své krásné hostitelky Jones. Charitativní „slunečnicové“ večery by se měly stát pravidelnou součástí karlovarského festivalu.

Červený koberec čeká ještě na Malkoviche a Banderase

Jones není jedinou hvězdou, která se letos ve Varech prošla po červeném koberci. Dnes z Prahy, kde pobýval už od úterý, přijel na festival americký herec John Malkovich. Na závěrečném ceremoniálu dostane Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Stejnou cenu si už  převzala francouzská herečka Isabelle Huppertová.

Přehlídku svých filmů ve Varech uvedli i Huppertové krajan, režisér Patrice Chéreau, američtí filmaři Paul Schrader a Alan Rudolph. Světové premiéry svého snímku Dobře placená procházka se zúčastnil Miloš Forman. Do kompletní hvězdné sestavy chybí ještě Antonio Banderas, který v pátek převezme od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

Pravidelné informace z dění na MFF Karlovy Vary přinášejí Festivalové vteřiny. Festival byl také tématem středečních Událostí v kultuře