Ostravě zahrál Sinatra v teniskách

Ostrava - Britský zpěvák a klavírista Jamie Cullum napsal titulní píseň k filmu "Gran Torino" režiséra Clinta Eastwooda. Ve videoklipu, který film doprovází, píseň zpívá přímo Jamie Cullum, v samotném snímku se této role před závěrečnými titulky zhostil Clint Eastwood. Cullum, přezdívaný "Sinatra v teniskách", koncertoval v České republice vůbec poprvé. Byl hostem festivalu Colours of Ostrava. Před koncertem připustil, že je nervózní, protože neví, jestli ho tu lidé znají. Obával se ale zbytečně, publikum ho přijalo nadšeně.

Přes svůj mladý věk je Cullum držitelem mnoha prestižních hudebních cen, například nominací na Grammy, Brit Awards či na Zlatý Globus. Své desky prodává po miliónech, vystupoval například s Massive Attack, Herbie Hancockem, Stevie Wonderem, Radiohead, Eltonem Johnem, Burtem Bacharachem, Justin Timberlakem a Count Basie Orchestra. Speciální představení si u něho také objednala britská královská rodina.

Alba „Twentysomething“ se prodalo skoro 3 milióny kusů a Jamie se tak stal nejprodávanějším britským jazzovým umělcem všech dob! Třetí album by mělo vyjít ještě letos.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Přesně ve 24 hodin vystřídá Culluma na hlavní scéně další netrpělivě očekávaná formace, kapela Asian Dub Foundation, hvězda londýnského asijského undergroundu, která se po třech letech na festival vrácí. „Tentokrát to bude návrat na hlavní pódium, jak se na kapelu této velikosti sluší. Fanoušci budou mít dostatek prostoru pro případný tanec na jejich zběsilou hudbu,“ říká Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu.

Asian Dub Foundation kombinují do výbušné směsi elektroniku s tvrdými ragga-junglovými rytmy, dubové basy, kytary inspirované sitárem a tradiční zvuky „z hudebních sbírek svých rodičů„, to vše prošpikované rychlým rapem a politickými texty. S Asian Dub Foundation si během jejich kariéry zahráli Radiohead, Rage Against The Machine nebo Beastie Boys. Mezi jejich fanoušky patří občasný koncertní host Johnny Kalsi, nejlepší hráč na buben dhol této planety a člen Dhol Foundation, irská zpěvačka Sinéad O´Connor a Iggy Pop, který si s Eugenem Hützem z Gogol Bordello zazpíval i na jejich posledním, zdařilém albu „Punkera“. Tuto desku také představí v Ostravě.

Festival Colours of Ostrava nabízí přes 100 kapel, DJs i divadel a tradičně bohatý nehudební program - představení, diskuse, filmy v kinokavárně, workshopy i dětský svět. Festival končí 12. července.

Vydáno pod