Vary končí, ale vrací se ještě v Ozvěnách

Karlovy Vary – Po devíti dnech a stovkách projekcí končí další ročník MFF Karlovy Vary, v pořadí již čtyřiačtyřicátý. Filmoví fanoušci se s ním ale ještě loučit nemusí, zároveň totiž začínají festivalové Ozvěny ve dvou pražských kinech. Na závěrečném ceremoniálu budou předány Křišťálové glóby vítězným snímkům v jednotlivých soutěžních kategoriích a promítnuta bude hudební komedie Piráti na vlnách. Slavnostní večer uvede v přímém přenosu ČT1 od 20:00 a sledovat ho bude možné take on-line na stránkách ČT24.

Česká televize je už tradičním mediálním partnerem festivalu. „ČT jednu dobu suplovala, a pořád supluje finance, potřebné na vznik nových českých filmů, takže zcela logicky je i s námi ve Varech,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Dnes večer předá Křišťálový glóbus americkému filmovému a divadelnímu herci, producentu a režisérovi Johnu Malkovichovi, který je jedním z festivalových hvězdných hostů. Včera večer převzal jednu z cen – Cenu prezidenta festivalu – také jeho herecký kolega Antonio Banderas. „Je to taková mezicena k velkému Křišťálovému glóbu,“ prohlásil Bartoška k ocenění.

Ani na závěrečném večeru nebude chybět projekce. Festival zahajoval americký Dar, na konci se mohou hosté těšit na britský film scenáristy a režiséra Richarda Curtise Piráti na vlnách. Do českých kin bude uveden 30. července.

Na jména vítězných snímků si ale filmoví fanoušci budou muset počkat až do večera. Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová prozradila, že mezi diváky se s největším ohlasem setkal izraelský snímek Na velikosti záleží. „Zřejmě mnoho lidí cítí podobný problém, takže si rádo na něj do kina zajde,“ dodala žertem.

K filmům, které nejvíce oslovily ji, ale nepatří: "Mým favoritem jsou polské Sviňky, ale líbily se mi i další filmy. Například ruský film Vlček pokládám za velmi významný nebo americké Cold Souls, na debut jde o snímek nesmírně talentovaný."

S přípravou dalšího ročníku prý začnou organizátoři festivalu hned po skončení toho letošního. Zaoralová jej pokládá za dobrý. „Dokonce jsem slyšela z mnoha stran, že úroveň hlavní soutěže byla lepší než třeba vloni. Musím říct, že i reakce publika tomu nasvědčují. Ale pochopitelně to, co se líbí publiku, nemusí se líbit porotě, takže jsem momentálně velmi napjatá, jak porota rozhodne,“ uvedla.

Posledním dnem festivalu začínají už desáté Ozvěny aneb Šary Vary, které umožní zhlédnout filmy z Varů i těm, kteří na festivalu nebyli, a těm, kteří byli, se třeba prodrat na titul, jenž byl beznadějně vyprodaný. Promítat se bude v pražských kinech Aero (11.-19. července) a Světozor (11.-22. července). Program

Připomenout si Vary můžete také ve Festivalových vteřinách.