Kvalitní muzika dnes zabarví Ostravu naposledy

Ostrava - Multižánrový hudební festival Colours of Ostrava dnes vstupuje do finále. Mezi největší hvězdy dnešního programu patří David Byrne nebo legenda funky a soulu Maceo Parker. Z českých hvězd se divákům ukáže třeba Mňága a Žďorp nebo David Koller. Včerejší večer ovládla hlavní scénu éterická Manda Zamolo s bratry Godfreyovými, známější pod kapelním názvem Morcheeba.

„Hraju s bratrem už 25 let, spolupráce s někým z rodiny je zvláštní, ale na druhou stranu velmi přímá. Vždycky si řeknem bez okolků, když je něco špatně,“ svěřil se jeden z bratrů v triphopu Paul Godfray. Na hudební přehlídce zahrála Morcheeba své legendární hity - včetně skladby Otherwise, ale i písně z posledního alba Dive Deep.

Nezvyklý obrázek včera přichystal festivalovým návštěvníkům také zpěvák a zakladatel kapely Yes Jon Anderson, když se na rozdíl od ostatních vystupujících umělců postavil na podium pouze s vlastní kytarou. Kvalitní hlas ale nepotřeboval košaté aranžmá a diváky Anderson nezklamal. „Je to poprvé, co hraji na festivalu sólo. Dnes to bude zábava, protože vyjdu před lidi jen tak s kytarou a budu zpívat, bude to dobrodružství,“ přiznal Anderson před vystoupením, v němž připomněl nejen tvorbu s nezapomenutelnými YES, ale také spolupráci s legendárním Vangelisem.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

Včerejší ostravský podvečer také přibarvil svými tóny nejvýznamnější představitel moderní africké hudby - Johnny Clegg. „Je to směs zahrnující všechny styly. Zpívám zulu a anglicky, používám tradiční africké melodie a rytmy a kombinuji je s keltskou muzikou, rockem, popem a jinými žánry,“ popsal žánrovou pestrost vlastní tvorby Clegg, kterého prý dostat na evropská podia není vůbec jednoduché.

Zpěvák kapely YES Jon Anderson na festivalu Colours of Ostrava
Zdroj: David Webr/http://www.colours.cz/2009/summer/