Po stopách Radka Pilaře a spol.

Písek – V České republice nejspíše ojedinělá stálá expozice ilustrací pro děti v písecké Sladovně je zábavnou prohlídkou pro děti a nostalgickou pro jejich rodiče. Návštěvníkům se tu představuje šedesát šest českých autorů. Samostatná expozice v rozlehlých prostorách Sladovny pod klenutými stropy je věnována píseckému rodákovi Radku Pilařovi. Slavný ilustrátor, malíř a filmař je známý především díky řáholeckému loupežníku Rumcajsovi.

Celkem ale Pilař (1931-1993) ilustroval na padesát knížek pro děti a vytvořil kolem čtyřiceti krátkých filmů a večerníčků, včetně nestárnoucí znělky tohoto pořadu, který už přes čtyřicet let přeje dětem dobrou noc.

Pilař patří také k průkopníkům videoartu. Jeho audiovizuální díla promítají ve Sladovně na klenutý strop. Prohlédnout si mohou lidé také Pilařovy osobní věci. „Návštěvník by se měl ocitnout přímo v Pilařově světě s pocitem, že si mistr na chvilku někam odskočil,“ přejí si autoři výstavy.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Expozice Po stopách ilustrace představuje atraktivní formou českou ilustrační tvorbu a její nejvýznamnější představitele. Více prostoru dostali například Adolf Born, Ondřej Sekora nebo Josef Čapek, ostatní mají své místo ve velké knize, v níž návštěvníci mohou listovat.

Oblíbené postavičky pak sledují v Mušli příběhů nebo je poslouchají v závěsném audiokřesle. A uprostřed expozice u velké malířské palety si mohou prostřednictvím kvízu ověřit, jak dobře pohádky znají.

Realizace dvou rozsáhlých ilustrátorských expozic v písecké Sladovně trvala déle než rok a přišla na téměř patnáct milionů korun.