Jazzovou legendu Hanka Jonese na Hradě přivítá prezident

Praha - Cyklus Jazz na Hradě 14. července nabízí zážitek v podobě legendárního pianisty Hanka Jonese, který zanedlouho po pražském vystoupení oslaví své 91. narozeniny (nar. 31. 8. 1918), je nejstarším stále aktivním hudebníkem na jazzové scéně. Jeho hudba je připomínkou  poválečného jazzového vývoje a zároveň je i aktuální ukázkou jedné z podob současného jazzu. Ve 20:00 v zahradě na terase Jízdárny Pražského hradu zahájí 54. koncert z cyklu "Jazz na Hradě" prezident republiky Václav Klaus.

Hank Jones od vykrystalizování svého stylu v 50. letech minulého století nemusí měnit hudební východiska - naopak, celá plejáda mladých pianistů  nachází i v současnosti v jeho interpretaci zdroj inspirace. Je to osobnost, která dokáže dát na odiv svou technickou brilanci, ale síla jeho výrazu spočívá především ve vkusné úspornosti a v emociálně naléhavém podání balad. Kromě sólistických výsledků je Hank Jones ceněný jako snad nejlepší doprovázeč a dokáže se přizpůsobit různorodým požadavkům. Je přímo neuvěřitelné, že na pódiu budeme moct sledovat umělce, který s Charlie Parkerem zaznamenal mnohé z jeho nejlepších nahrávek a který nepřetržitě pět let doprovázel Ellu Fitzgeraldovou v době její vrcholné éry.

Základním dlouholetým Jonesovým kontrabasistou je George Mraz (n. 1944 v Písku jako Jiří Mráz, do USA emigroval v r. 1969, kde si později změnil jméno), který zároveň příležitostně spolupracoval též s Jonesovými sourozenci (bubeníkem Elvinem a trumpetistou Thadem). Mraz díky spolupráci s Hankem Jonesem, jako i s dalšími pianisty detroitské školy, ještě zvýšil svou prestiž na americké jazzové scéně. Nejmladší člen tria bubeník Willie Jones (n. 1968, není s Hankem rodinně spřízněn) si získal jméno jako stálý člen formací Artura Sandovala (1995-98), Roye Hargrova (1998-2006) a kromě toho příležitostně působil s řadou velkých osobností jazzu.

  • George Mraz autor: Eddy Westveer, zdroj: georgemraz.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/983/98259.jpg
  • Willie Jones autor: Ronnie James, zdroj: Willie Jones.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/983/98257.jpg