Část Strahovské knihovny prochází rekonstrukcí. Poprvé od 18. století

Praha - Menší Teologický sál, kde je také uložena část Strahovské knihovny, už má rekonstrukci několik let za sebou. Nyní je na řadě o století mladší Filozofický sál. Založen byl v 18. století a je v něm uloženo na padesát tisíc svazků. Hlavní část rozsáhlé rekonstrukce sálu byla zahájena dnes symbolickým rozebráním části historické podlahy a potrvá až do listopadu příštího roku. Jejím výsledkem bude zrestaurování nástropní malby o rozloze více než tří volejbalových hřišť, parketové podlahy o rozloze dvou tenisových kurtů a knihovních skříní, které odpovídají třetině hokejového kluziště.

„Na první pohled to vypadá docela slušně, ale při podrobnější prohlídce zjistíte, že parketová podlaha je zničena, protože od konce 18. století, kdy byla položena, se na ni nesáhlo. Stop je popraskaný, malba několikrát přemalována poté, co zatekla neodbornými zásahy. Skříně byly přetřeny syntetickým lakem, takže původní zlacení je přelakované,“ vypočítal důvody rozsáhlých oprav ředitel Strahovské knihovny Evermod Gejza Šidlovský. Po dobu existence sálu nebyla generální rekonstrukce nikdy provedena.

Opravy jsou podle Šidlovského slov vyčísleny přibližně na 1,8 milionů eur. Zhruba 1,5 milionu eur získala knihovna z tzv. norských fondů, pražský magistrát přispěl pěti miliony korun. Rekonstrukce bude probíhat za plného provozu.

Část knih zůstane v depozitáři, část bude odvezena do náhradních prostor. „Je tu první vydání Koperníka, druhé vydání francouzské Diderotovy encyklopedie, jsou tu rytiny z Napoleonovy expedice do Egypta,“ zmínil Šidlovský některé ze vzácných svazků, které návštěvníci ve Filozofickém sále najdou.

Po vstupním technologickém průzkumu byly před zahájením prací pořízeny přesné záznamy o stavu jednotlivých prvků sálu o půdorysu 32 x 10 metrů a 14 metrů vysokého. „Nejpřesnější a nejsložitější bude záznam podlahy. Aby čtverce, které se budou vyjímat, se pak pokládaly zpět na to samé místo,“ odhaduje Zdeněk Fučík z restaurátorské firmy Gema Art Group.

Filozofický sál byl vystavěn ke konci 18. století na místě původní sýpky kvůli už nedostačující kapacitě klášterní knihovny. Průčelí bylo vybudováno již v roce 1783, interiér z ořechového dřeva byl převezen ze zrušeného premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. Rozměry budoucího sálu byly přizpůsobeny rozměrům polic. Strop ozdobila nástropní malba Duchovní vývoj lidstva vídeňského malíře Franze Antona Maulbertsche.

Na přelomu 18. a 19. století se knihovna stala proslulou v evropském kulturním prostředí. V první čtvrtině 20. století byly knihovní a archivní materiály zpřístupněny veřejnosti a knihovní sál získal svůj název - Filozofický. Kromě filozofie tu návštěvníci najdou díla i z oblasti dalších věd, které byly vyučovány na univerzitách, tedy astronomické, matematické, historické nebo filologické.

Strahovská knihovna plánuje v budoucnu i další opravy interiéru. Ráda by vybudovala nové trezorové místnosti, zrekonstruovala depozitáře a přistavěla nové. Součástí plánů je také nový vstup do knihovny nebo studovna pro veřejnost.

  • Filozofický sál ve Strahovské knihovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98303.jpg
  • Filozofický sál ve Strahovské knihovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/983/98300.jpg
  • Filozofický sál ve Strahovské knihovně zdroj: www.strahovskyklaster.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/983/98296.jpg
Vydáno pod