Když do hradu, tak v noci

Praha - Celorepublikový interaktivní projekt Národního památkového ústavu nazvaný Oživlé památky láká v červenci návštěvníky k nočním prohlídkám hradů a zámků. Srpen bude věnován tradičním řemeslům, která se vrátí na autentická místa. Oživlé památky začaly už v květnu, lidé se mohli podívat na místa běžně nepřístupná. Červen věnovali památkáři dětem a srpen nabídne přehlídku historických řemesel.

„Řada lidí si myslí, že hrady a zámky jsou mrtvými muzei, kde nic nového nenajdou, ale touto akcí je chceme z omylu vyvést. V nočním světle vypadají historické památky jinak,“ řekl hlavní kastelán Milan Svoboda. Upozornil, že na řadě míst jsou připraveny divadelní produkce nebo koncerty.

Například na zámek v Jindřichově Hradci se mohou zájemci v noci vydat v doprovodu bílé paní. Hudba doplní návštěvu Grabštejna na Liberecku, ohnivá show vstup do Bečova nad Teplou a noční jarmark prohlídku zámku v Hradci nad Moravicí. Do ostravského dolu Michal se zájemci vydají vyzbrojeni originálními hornickými lampami. Nočními prohlídkami na Duchcově provede zájemce příběh Giacoma Casanovy, noc v Benešově nad Ploučnicí ozvláštní strašidla a do náchodského zámku si lidé večer vyšlápnou s černou paní. 

Oživlé památky - červenec (zdroj: ČT24)

Noční Konopiště ukáže komnaty Ferdinanda de Este, výstava brnění je zpřístupněna v Kunětické Hoře u Pardubic, na Litomyšlském zámku probíhají koncerty. Křivoklát zase nabídne příběh tajné láska Filipíny a Ferdinanda Tyrolského, který se v 16. století odehrál právě v tomto úkrytu uprostřed lesů. Muzejní noc má ambici objevovat to, co i po staletích a zástupech turistů zůstalo dosud skryto.

Podle generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové je zatím vývoj letošní sezony vzhledem k probíhající ekonomické krizi pozitivní. „Zhruba třetinu z našeho rozpočtu ve výši 1,25 miliardy korun musíme pokrýt vlastními výnosy, což se daří; v tuto chvíli je návštěvnost srovnatelná s lety minulými. Věřím, že do září nepřesáhne případný pokles deset procent,“ uvedla ředitelka, která je ve funkci od začátku roku.

NPÚ spravuje 103 českých hradů a zámků a tržby za vstupné spolu s pronájmy tvoří významnou část jeho rozpočtu. Státní příspěvek činí v posledních letech přibližně miliardu korun ročně.

Hrad Křivoklát
Zdroj: ČT24/www.krivoklat.cz
Vydáno pod