Letní kultura je ve znamení festivalů

Praha - Rockový, folkový, punkový, divadelní, loutkový, jeden festival střídá druhý. Dnes začala Folková růže, tento víkend se ke slovu hlásí např. ProArt, Barvy léta či Teatrotoč, který přináší do Prahy pouliční divadlo - pantomimu, žongléry, akrobaty i chůdaře, klauny, loutkové divadlo a přemění na tři dny prostor Kampy na divadelní jeviště. I v sousedním Slovensku obliba letní kultury pod širým nebem roste. Dokládá to i jeden z největších hudebních projektů Pohoda, který odstartoval rovněž 16. července.

Do Jindřichova Hradce se po roce vrací festival Folková růže, jejíž koncerty se odehrají na zámeckém nádvoří, na nádvoří Muzea, v Kapli sv. Máří Magdaleny, v atriu Langerova domu, v zámeckém mlýně, na náměstí před zámkem a na dalších historických místech Jindřichova Hradce. Loni přilákaly hlavně tuzemské kapely asi 1200 lidí. I letos sází pořadatelé na osvědčený recept. Zazpívá například Vlasta Redl, Ivan Hlas nebo Robert Křesťan a Druhá tráva.

„Je to vlastně čtrnáctidenní festival, ale hlavní akce začínají 16. července. Novinkou je výstava kresleného humoru Michala Hrdého,“ informoval Michal Konečný, dramaturg festivalu Folková růže.

Reportáž Veroniky Čermákové (zdroj: ČT24)

V pátek v Brně odstartuje šestý ročník mezinárodního festivalu ProART, který se snaží propojovat odlišné umělecké žánry. Na své si přijdou příznivci tance, zpěvu, herectví a fotografie. A to nejenom jako diváci, ale i aktivní účastníci. „Už teď máme přihlášeno 125 účastníků. Kromě workshopů všech uměleckých kategorií, festival nabízí 18 večerů v divadlech,“ řekla Alena Pajasová, výkonná ředitelka festivalu ProART.

Hladinu poděbradského jezera v sobotu rozvíří festival Barvy léta. Letos se zaměřil na nejmladší generaci české hudební scény a plejáda kapel je opravdu pestrá. Koho tento víkend neuspokojí nabídka českých akcí, může zavítat na sousední Slovensko. Už dnes v Trenčíně začal největší hudební festival Pohoda. Vystoupí na něm přes 130 účinkujících a organizátoři očekávají rekordní účast - víc než 30 000 lidí.

  • ProArt - festival zdroj: ProArt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/991/99094.jpg
  • Barvy léta - festival autor: ČT24, zdroj: Barvy léta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/991/99093.jpg