Nastal čas promenádních koncertů - PROMS

Londýn/Praha - Začíná největší světový hudební festival BBC Proms. V londýnské Royal Albert Hall ho zahájí Symfonický orchestr BBC pod taktovkou českého dirigenta Jiřího Bělohlávka. Zároveň s ním zahajuje i jeho česká verze  - Prague Proms. Český národní symfonický orchestr zahraje v Obecním domě v Praze úryvky z děl Antonína Dvořáka. Proms - neboli promenádní koncerty, založil v roce 1895 Sir Henry Wood. Jeho hlavní myšlenkou bylo, aby vynikající hudba byla dostupná pro co největší počet lidí.

Pod křídla BBC se festival dostal v roce 1927, kdy byl schválen statut, podle kterého měla tato společnost oprávnění informovat, vzdělávat a vytvářet zábavu. O tři roky později už mělo BBC i symfonický orchestr. Letos je na programu festivalu 76 koncertů v Royal Albert Hall a 19 komorních v Cadogan Hall.

Čeští umělci se anglickými Promsy nechali inspirovat a vytvořili Prague Proms. Zahajují ve stejný den jako ve Velké Británii. Česká varianta Prague Proms přišla s novou koncepcí klasického hudebního festivalu, když začala svou programovou skladbou cílit na takřka všechny věkové skupiny potenciálních posluchačů. Dramaturgie operuje s hudbou širokého žánrového spektra od velkolepých orchestrálních koncertů přes filmovou hudbu, komorní večery až po bohatý jazzový doprovodný program. Sjednocuje je ovšem vždy špičkové provedení. Každoročně festival láká publikum také světově proslulými hosty. Za pouhých pět let se z nováčka na festivalové mapě Prahy stala uznávaná přehlídka s nadějnou perspektivou do budoucna.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Hlavní koncerty provede Český národní symfonický orchestr ve Smetanově síni Obecního domu, Doprovodné koncerty se uskuteční mimo jiné v Anežském klášteře, Jazz Clubu Reduta nebo v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. V rámci festivalu do Prahy poprvé přijede například vítěz televizní soutěže Britain's Got Talent, tenorista Paul Potts.

Dále jsou to například trumpetista a nositel Grammy Award Randy Brecker, saxofonista Eric Marienthal, jazzová zpěvačka Silje Nergaard, španělská dirigentka Inma Shara nebo všestranná interpretka muzikálových a filmových melodií Mary Carewe, která spolu s dirigentem Carlem Davisem zazáří v James Bond Night. Zajímavá bude i Hollywoodská noc, plná známých filmových melodií. Pražská přehlídka končí 2. srpna závěrečnou Vesmírnou nocí s animacemi vědce-astronoma José Francisca Salgada.

  • Royal Albert Hall autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/992/99160.jpg
  • Libor Pešek zdroj: Prague Proms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/992/99158.jpg
  • Prague Proms 2009 autor: ČT24, zdroj: Prague Proms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/992/99154.jpg
Vydáno pod