Indická kultura zaplaví Staroměstské náměstí

Praha - Na pražském Staroměstském náměstí začíná ve 12:00 indický festival Ratha Jatra. V jeho rámci projde centrem města průvod s ozdobeným vozem, pořadatelé také slibují taneční vystoupení a vegetariánské občerstvení zdarma. Vedle indických tanců a hudby chtějí pořadatelé předvést indickou módu, pro nákupy bude připraven butik s indickým zbožím. K ochutnání připraví například tradiční indické jídlo z rýže, luštěniny a zeleniny.

Centrem metropole má také projet průvod s ozdobeným vozem, který pochází z Anglie a je vyroben ručně. Bude hodně barevný a ozdobený balonky a květinami. Podle internetových stránek první městské části povede jeho cesta ze Staroměstského náměstí Celetnou ulicí přes Ovocný trh na Václavské náměstí a zpět.

Festival Ratha Jatra pochází z města Puri, které leží v indickém státě Urísa. Spojený je s hinduistickým božstvem Krišnou. Festival zdomácněl ve většině velkých světových měst díky hnutí Hare Krišna. Nyní se každoročně pořádá například v Londýně, Paříži, New Yorku, Montrealu či Torontu. V Česku se poprvé konal předloni v Brně, loni následoval první pražský ročník.

Ratha znamená v sanskrtu vůz nebo kočár a jatra označuje poutní cestu či procesí.

  • Indická show Bharati zdroj: indický festival Ratha Jatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/993/99290.jpg
  • Indická tanečnice zdroj: indický festival Ratha Jatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/993/99292.jpg
Vydáno pod