Chodovskou tvrz rozezní hudební tóny

Praha - Instrumentálními koncerty Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha a Františka Bendy, od jehož narození letos uplynulo 300 let, dnes v Praze na Jižním Městě začne 6. ročník festivalu Tóny Chodovské tvrze. Na zahajovacím koncertě se představí houslista Jaroslav Svěcený se svou patnáctiletou dcerou Julií, sestrami Danou a Janou Vlachovými a Českým komorním orchestrem.

Festival proběhne od 21. do 29. července na nádvoří Chodovské tvrze. Šest festivalových koncertů letos nabízí setkání klasiky s originálním multižánrovým programem. Unikátní příležitostí setkat se s živě hrajícími houslemi z 18. století bude předposlední koncert Slavné housle Pražského hradu.

„Letos si na nádvoří Chodovské tvrze přijdou na své vyznavači klasické, populární, rockové i alternativní hudby všech generací,“ zve spoluzakladatel festivalu Jaroslav Svěcený.

Na koncertech se představí například kytarista Lubomír Brabec, klavírista Pavel Větrovec, zpěvačka Jitka Zelenková, na varhanní pozitiv zahraje Josef Popelka. Po roce se na Chodovskou tvrz vrátí i populární multižánrový projekt Vivaldianno s Michalem Dvořákem, bývalým členem skupiny Lucie, a rockovým kytaristou Radimem Hladíkem.

Závěrečný koncert Tónů Chodovské tvrze má název Hudba pro všechny generace. Svěcený, Větrovec a Zelenková při něm předvedou hudbu Leonarda Bernsteina, George Gershwina, Chicka Corey, Johna Williamse, Davea Brubecka a dalších novodobých autorů.

V případě špatného počasí je, stejně jako v loňském roce, zajištěna „suchá varianta“ koncertů festivalu Tóny Chodovské tvrze v sále KC Zahrada. K němu diváky v případě potřeby dopraví od Chodovské tvrze autobusy.