Gottovy dárky se objevily na pultech knihkupců

Praha - U příležitosti sedmdesátin zpěváka Karla Gotta, které zpěvák oslavil 14. července, vyšla kniha Karel Gott. 70 osobností o Zlatém slavíkovi. Její autor, hudební publicista Vladimír Vlasák, knihu sestavil ze dvou částí. V první mapuje některé události dlouholeté Gottovy kariéry, ve druhé nechává na téma mnohonásobného Zlatého slavíka promluvit sedm desítek nejen hudebních osobností.

„Vedle Gottových spolupracovníků jsem do knihy zapracoval názory například experta na etiketu Ladislava Špačka, lidí spojených s divadlem Sklep, kněze Zbigniewa Jana Czendlika, spisovatele Michala Viewegha nebo producenta Janise Sidovského. Chtěl jsem tak knihu odlišit od řady jiných publikací o Gottovi a vytvořit jakýsi jeho portrét sestavený z mého pohledu a pohledu dalších sedmdesáti lidí,“ řekl Vladimír Vlasák, bývalý redaktor časopisu Melodie a spoluzakladatel měsíčníku Rock & Pop.

Autor připouští, že nebylo snadné nalézt na Gotta negativní ohlasy. Zjistil, že když už ho lidé neberou jako muzikanta, uznávají ho jako legendu, vstřícného profesionála a společenský fenomén.

Kniha může pro čtenáře přinést i několik překvapivých zjištění, jakým je třeba informace Marty Kubišové. „Když jsem po roce 1969 nesměla zpívat, zajímal se, co se se mnou děje. Až později jsem se dozvěděla, že na mě zaváděl řeč v době normalizace. Ptal se, proč Marta Kubišová nezpívá, zastával se mě a snažil se mi nějak pomoci, abych se mohla vrátit na scénu,“ uvádí zpěvačka.

Sám autor přiznává, že prodělal od dob, kdy Gotta jako teenager nesnášel, určitý názorový vývoj. „Jak jsem ho postupem doby poznával, zjistil jsem, že je to opravdu velký fenomén, který se jako jediný český popový zpěvák prosadil v zahraničí. Respektuji ho jako zpěváka i jako člověka,“ řekl Vlasák.

Bohdalové malý žertovný dárek

Další publikaci, která byla přímo určena ke Gottovým narozeninám napsaly dvě dámy, Jiřina Bohdalová a Slávka Kopecká. Pod názvem Herr Gott …a že to uteklo! se skrývá vinšování - uctívání - veršování - nactiutrhání - blahopřání…atd., to vše s ilustracemi Pavla Skalníka a nepříliš známými dobovými fotografiemi oslavence.

„Knížka vznikla z čisté radosti a pro radost. Tvůrce těší, že není třeba děkovat žádným sponzorům, ale jen existenci Karla Gotta,“ píše se v záhlaví knihy. V drobné knížečce najde čtenář básně a říkanky, citáty, povídečky, fejetonky, vzpomínky kolegů a jejich blahopřání. Jedná se o jakési leporelo, sestavené z různorodých ingrediencí. Jejich pojítkem je - kromě osoby adresáta - snaha potěšit a pobavit. Na knížce je především patrné, že vznikla jako milý dárek pro přítele, a to je asi na ní to nejcennější, o literaturu, která by si říkala o hlubší rozbor, se skutečně nejedná. Přesto může případným čtenářům přinést příjemné chvíle, neboť svou přímostí a nevyumělkovaností je milá.

Gottovi, jehož hlas vyšel téměř na 150 dlouhohrajících alb, už byla věnována řada knih. Například biografii k jeho 70. narozeninám, s předmluvou prezidenta Václava Klause, napsali Michaela Remešová a Dalibor Mácha. Stejní autoři před časem napsali knížku o zpěvákově soukromí Devět žen Karla Gotta. Remešová sama vydala publikaci Karel Gott - Obrazy a Dalibor Mácha vydal knihu Karel Gott - Zlatý hlas z Prahy. V 90. letech se objevila kniha Ladislava Sarvaše Jak to vidí Gott a Říkám to písní, pod níž je podepsán sám Gott.

  • Z knihy J. Bohdalové a S. Kopecké autor: Marie Třešňáková, zdroj: Nakladatelství Slávka Kopecká http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1002/100181.jpg
  • Z knihy J. Bohdalové a S. Kopecké autor: Marie Třešňáková, zdroj: Nakladatelství Slávka Kopecká http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1002/100183.jpg