Hvězdný krumlovský festival jde od vrcholu k vrcholu

Český Krumlov - Ačkoli premiéra hvězdně obsazené opery Rusalka Antonína Dvořáka se uskuteční až v pátek a pak v sobotu, Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově již nabídl řadu špičkových hudebních událostí. Festival se pyšní několika nej - nejdelší letní hudební přehlídka v České republice, zní hudba nejrůznějších žánrů, účinkují nejlepší světoví umělci, Český Krumlov nabízí nejkrásnější prostředí, koncerty se konají na hradě a zámku, v kostelech, ale i pod širým nebem v atraktivních kulisách středověkého města.

„Rusalka je určitě jedním z vrcholů festivalu. Těch vrcholných akcí je však celá řada. Prvním špičkovým okamžikem byl zcela jistě operní galakoncert Renée Flemingové, podle New York Times světově nejvyhledávanější sopranistky. Koncert se odehrál před pěti dny v Pivovarské zahradě. Rusalka bude bezpochyby vrcholem druhým, tolik hvězd světové operní scény se jediného projektu dosud v Česku nezúčastnilo. I na světové poměry jde, dle slov účinkujících, o výborně obsazené představení. Festival, ale zdaleka nekončí, lidé uslyší ještě celou řadu skvělých koncertů a uvidí špičková představení. Z koncertů to bude např. Pavel Šporcl, Tanja Becker, zazní barokní, ale i muzikálová hudba,“ informoval z místa konání festivalu Petr Šuleř.

V netrpělivě očekávané inscenaci Dvořákovy Rusalky, pod taktovkou dirigenta Metropolitní opery v New Yorku Johna Keenana, zazpívají Američanky Julie Makerovová a Alison Bolshoiová, Allan Glassman či Eva Urbanová. Pro hvězdy českého i světového operního nebe je zpěv před točnou výjimečným zážitkem. Téměř pohádkové prostředí zámecké zahrady podle nich ideálně dotváří příběh plný nadpřirozených jevů.

Petr Šuleř informuje z Českého Krumlova (zdroj: ČT24)

„Obsazení je to skutečně báječné. Myslím si, že v některých případech je výjimečně dobré. Poptáte-li se jednotlivých sólistů, kde všude zpívali, které scény je zvaly, uznáte, že produkce může být skutečně pyšná,“ řekl novinářům režisér Rusalky Josef Průdek.

Scéna z generálky Rusalky na otáčivém hledišti v Českém Krumlově
Zdroj: ČT24