Film ČT Lištičky bude soutěžit v Benátkách

Praha - Světová premiéra právě dokončeného filmového debutu slovenské režisérky Miry Fornayové Lištičky se uskuteční na letošním 66. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Koprodukční film České televize byl vybrán do soutěžní sekce debutů Settimana Internazionale della Critica (SIC). Do sekce je každoročně vybráno maximálně sedm debutů z celého světa, loni se na nejstarším festivalu na světě v jiné sekci představil další koprodukční film ČT - Venkovský učitel Bohdana Slámy. Českou premiéru bude mít snímek o úniku před minulostí, sesterské lásce a odpuštění 17. září.

„Není to magický nebo čistě metaforický prvek filmu. Lišky opravdu v Dublinu (stejně jako v jiných irských i anglických městech) žijí. Tím, jak se rozšiřovalo město, byly vytlačovány ze svého přírodního prostředí. Migrovaly za potravou. Lišky se postupně přibližovaly do měst, začaly tam žít, asimilovaly se, což tak trochu připomíná osudy našich hrdinů - nejen našich holek, ale i příběh Mika, Travise nebo Jeffa,“ vysvětluje režisérka Mira Fornayová.

„Metafora Lištiček je skvělá - bylo zajímavé objevovat, jak se v extrémních situacích mohou stát lišky i z nás. Film Lištičky je proto také o liškách v nás, nejen v ženských postavách,“ dodává režisérka a autorka scénáře.

Její film chce vyvrátit stereotypy, které jsou spojeny se západní a východní Evropou. „Britové si myslí, že když jste z východní Evropy, tak neumíte zapnout spotřebič, a my si zas myslíme o Britech, že nejsou příjemní a nekomunikují,“ uvedla příklady Fornayová. Stereotypy jsou ale podle ní něco, co v životě vůbec nepotřebujeme.

Hlavní role sester, hledajících nový život v Dublinu, ztvárnily slovenské herečky Réka Derzsiová a Rita Bancziová. Ve filmu se vedle irských představitelů objeví i české herečky Jitka Josková a Petra Nesvačilová. Speciál ČT s fotografiemi, ukázkou a rozhovory zde

Film Lištičky vznikl v česko-slovensko-irské koprodukci. Se scenáristkou a režisérkou Mirou Fornayovou na filmu spolupracovali Tomáš Sysel (kamera), Jan Vlček (výprava), Jan Němec (zvuk), Hedvika Hansalová (střih), Tadeáš Věrčák a Aaron Goldberg (hudba). Snímek se natáčel v Čechách a v irském Dublinu a Bray.

Vedlejší sekce SIC byla založena před 24 lety jako nezávislá sekce festivalu ve stejné tradici jako Critic´s Week v Cannes nebo na Berlinale. Všechny celovečerní režijní debuty prezentované v oficiálním výběru 66. MFF Benátky včetně filmů uváděných v rámci SIC budou soutěžit o cenu Benátský Lev Budoucnosti, známou též jako Cena Luigiho de Laurentiise, dotovanou 100 tisíci dolary.

  • Lištičky autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1004/100335.jpg
  • Lištičky autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1004/100336.jpg
Vydáno pod