ČT připomene kuriózní předlistopadové zákazy

Praha - Tři československé dokumenty, které vznikly v letech 1969-1982, ale uvedení se nedočkaly, protože z různých důvodů nevyhovovaly tehdejšímu režimu, uvede dnes ČT 2. Ve snímcích vystoupí vědec a básník Miroslav Holub, výtvarníci Jiří Šalamoun a Jiří Anderle a další. Pořad Večer na téma… Co se také nesmělo vysílat začne ve 20:00 a připomene absurditu komunistických cenzurních příkazů a zákazů.

V archivu České televize se nachází řada pořadů nejrůznějších žánrů, u kterých se datum premiéry značně lišilo od data jejich dokončení, některé dokonce na premiéru dosud čekají. Je tu také dost značné množství pořadů, které - většinou bez souhlasu, ba vůbec vědomí tvůrců - zásahem „vyšší moci“ měnily svoji podobu.

Kolik zakázaných filmů bylo, nikdo neví. Žádné zvláštní trezory se po roce 1989 v televizi neobjevily. „Přicházíme na ně postupně. Odhadujeme, že by to mohlo být kolem dvou set titulů,“ domnívá se vedoucí archivu ČT Vít Charouz. Cenzura byla několikastupňová - zasahovalo se do scénářů, při natáčení nebo střihu. Některá hotová díla pak čekal zákaz a v nejhorším případě i smazání.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V 50. a na začátku 60.let určovalo přímo kulturní oddělení KSČ co se bude vysílat, v 70. letech se cenzura přesunula dovnitř Československé televize. Důvody zásahů nebo zákazů pořadů byly hlavně ideologické, ale někdy i úplně absurdní. „Hrdinou byl spisovatel a oni mi vyčítali, že dává dítěti krvavou tlačenku. A teď se diskutovalo, proč krvavou, a ne světlou. Jestli je to příznak pesimismu nebo jestli proto, že krvavá byla levnější,“ uvádí příklad dramaturgyně Bohumila Zelenková.

Téměř automaticky se cenzurovalo, pokud příbuzný někoho z účinkujících nebo ze štábu emigroval. Role Martina Štěpánka se tak vystřihla z Hříšných lidí města pražského, hlas Waldemara Matušky zmizel z úvodní písně Chalupářů. Problém ale znamenal i pouhý křížek na krku pěvkyně Jeleny Obrazcovové, kameraman se mu musel vyhnout.

Holub na kolečkách (1969, režie V. Sklenář)

Vědec a básník Miroslav Holub se provinil podpisem petice 2000 slov, a proto se jeho medailon dočkává premiéry přesně po čtyřiceti letech.

Vyrýt stopu do tváře času (1982, režie J. Špáta)

Film o pěti výrazných představitelích tehdejší střední generace českých grafiků (Jiří Šalamoun, Jaroslava Pešicová, Zdeněk Mézl, Jan Souček a Jiří Anderle) nesměl být vysílán z obzvláště komických důvodů.

Tatry v údolí smrti (1978, režie D. Neumann)

O Americe se smělo vydávat pouze negativní svědectví, neškodná reportáž měla tedy smůlu.