V Salcburku zazpívají „cherubín“ Janková a „Antonio“ Plachetka

Salcburk - Dva úspěšní čeští pěvci - basbarytonista Adam Plachetka a sopranistka Martina Janková se poprvé setkají pracovně na Salcburském festivalu. Prestižní přehlídka klasické hudby s více než osmdesátiletou tradicí začíná v Salcburku dnes a potrvá až do konce srpna. Nabídne na 190 představení. Plachetka a Janková se rakouskému publiku představí v obnovené inscenaci opery Figarova svatba Wolfganga Amadea Mozarta.

Janková v úloze Cherubína a Plachetka jako Antonio vystoupí na jevišti Mozartova domu od 16. do 29. srpna celkem pětkrát. Na Salcburský festival zavítali oba už i v minulých ročnících. „Nijak zvlášť se nepřipravuji, protože jsem tuto produkci již dělal loni v Japonsku na zájezdu. Mozarta mám ze všeho nejraději, pro hlas mého věku je nejzdravější. Jsem za něj rád kdykoli a kdekoli,“ těší se na letošní účinkování čtyřiadvacetiletý Plachetka.

Hra mocných

Mottem letošního ročníku je „hra mocných“. „Moc a útlak přirozeně nejsou žádnou hrou a zneužívání moci žádným žertem. Represe jsou ale všudypřítomné a všude - před tisíci lety, předevčírem, včera, dnes a, což je nejhorší, i zítra,“ vysvětlil volbu leitmotivu letošního ročníku umělecký ředitel festivalu Jürgen Flimm.

Téma sváru mezi mocí a svědomím nabídne hned zahajovací představení, kterým bude oratorium Georga Friedricha Händela Theodora v titulní roli s německou sopranistkou Christine Schäferovou. Do stejné „škatulky“ patří podle uměleckého šéfa festivalu i opera Gioachina Rossiniho na motivy starozákonného útěku Židů z Egypta Mojžíš a faraon, jejíž inscenace se ujal sám Flimm, či politická opera Al gran sole carico d'amore italského skladatele Luigiho Nona.

Vedle klasických operních kusů se návštěvníci mohou těšit i na recitál jedné z nejuznávanějších operních pěvkyň současnosti, sopranistky Anny Netrebkové. Rakouská hvězda ruského původu zazpívá árie od Nikolaje Rimského-Korsakova a Petra Iljiče Čajkovského.

Divadelní část - dvě novinky a jedna tradice

Vedle hudební části se mohou návštěvníci festivalu těšit i na divadelní, která letos přinese dvě novinky. Tou první bude netrpělivě očekávaná inscenace Judith, v níž režisér Sebastian Nübling spojil současné texty Friedricha Hebbela s barokní hudbou Antonia Vivaldiho. Druhou bude „dvojitá porce“ Samuela Becketta, v jejímž rámci bude poprvé v němčině uveden text rakouského spisovatele Petera Handkeho Bis dass der Tag euch scheidet oder eine Frage des Lichts (Dokud vás den nerozdělí aneb Otázka světla), který je Handkeho reflexí díla irského nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Tradicí, která trvá už od vzniku festivalu v roce 1920, je uvedení dramatu Jedermann. V titulní roli mysteria o smrti bohatého muže od Huga von Hofmanstahla naposledy vystoupí Peter Simonischek. Naopak Smrt si poprvé zahraje německá televizní a filmová hvězda Ben Becker.

  • Anna Netrebko zdroj: Hollywood Classic Entertainment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/861/86084.jpg
  • Drama Jedermann na Salcburském festivalu zdroj: www.salzburg.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1008/100746.jpg