Konkurz na ředitele Státní opery byl zrušen, ministerstvo to tajilo

Praha - Ministerstvo kultury zrušilo po březnovém pádu vlády Mirka Topolánka výběrové řízení na generálního ředitele Státní opery Praha (SOP), potvrdil to ředitel odboru umění a knihoven František Zborník. Nové výběrové řízení se nyní podle ministerstva musí stihnout do konce letošního roku, aby nebyl ohrožen chod instituce. Ta je často kritizována za nevyváženou kvalitu inscenací a malý počet premiér.

Konkurz na nového šéfa byl vyhlášen téměř před rokem. V únoru se konalo první kolo a na druhé, jež doporučila výběrová komise, se čekalo. Tehdy postoupili Jiří Mikula, Ingeborg Radok Žádná a Tomáš Šimerda s tím, že by se měli oslovit i další kandidáti. Odstupující ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL) prý nechtěl konkurzem zatěžovat svého nástupce Václava Riedlbaucha, a proto ho zrušil. Ministerstvo ale donedávna tvrdilo, že je zrušeno prozatím druhé kolo.

Současný generální ředitel SOP Jaroslav Vocelka je ochoten zůstat ve funkci ještě rok. Ve funkci působí sedm let, jmenoval ho někdejší ministr kultury Pavel Dostál a smlouva mu pak byla bez konkurzu prodlužována.

„I kdyby pan Vocelka měl prodlouženou smlouvu o půl roku, tak stejně někdo musí připravovat další sezony. Do konce roku musíme znát nového ředitele Státní opery,“ uvedl Zborník.

V současné době jednají ministerstvo a pražský magistrát o převedení operního domu pod „městská křídla“. Podle červnové dohody mají vypracovat do 12 měsíců společný projekt spravování SOP. Stát chce předat scénu magistrátu a souhlasí i s finanční spoluúčastí. Součástí návrhu by měl vedle investic a provozních otázek být také konkurz.

Operní dům by v porovnání s ostatními evropskými scénami potřeboval podle kritiků zásadní reorganizaci ve vedení i financování. Odborníci ho kritizují za nevyváženou kvalitu inscenací, malý počet premiér a zaměření na turisty. Vedení se brání, že si scéna musí na sebe vydělat, je ze 45 procent samostatná, to prý není v Evropě běžné. Rozpočet SOP je zhruba 260 milionů korun, stát přispívá asi 138 miliony.

Fantom opery
Zdroj: Irena Vodáková/Státní opera