Letní slavnosti staré hudby zvou na lásku

Praha - Festival Letní slavnosti staré hudby, jehož desátý ročník začal v Praze, zve letos především na ukázky duchovní a světské podoby lásky od středověku po romantismus. Publikum se může těšit na významné interprety, do Prahy zavítá například španělská sopranistka María Espadaová, polská sopranistka Anna Mikoľajczyková a italský hobojista Alfredo Bernardini. Přehlídka zaměřená na historicky poučenou, autentickou interpretaci staré hudby nabídne do 11. srpna celkem devět koncertů.

Zahajovacímu koncertu Amor Divino (Božská krása) v pražském kostele sv. Šimona a Judy předcházela badatelská práce v archivu Pražského hradu, kde se nacházejí sbírky dobových hudebních materiálů. Pro první koncert byly vybrány skladby italských a českých mistrů, tři árie dokonce zazněly v novodobé premiéře.


Hudbu nastudoval český barokní orchestr Collegium Marianum, hlavní hvězdou slavnostního večera byl charismatický Damien Guillon, francouzský kontratenorista, který se soustavně věnuje interpretaci renesanční a barokní hudby. „Jsem moc rád, že se v archivech objevují stále další skladby pro sólisty a orchestr. Jsem přesvědčen, že zde v České republice jich zůstává ještě spousta ukryta,“ řekl. Spolupráci s českými hudebníky hodnotí jako velmi zajímavou. „Každý z nás si nese v sobě a svých genech hudbu své země, v tom je to setkání zajímavé.“

Reportáž Maria Kubaše, rozhovory (zdroj: ČT24)

Koncerty se opět budou konat v různých historických sálech, tento rok nově i v Martinickém paláci. „Prostor je vždy vybíraný na konkrétní program - renesanční do renesančního a do barokního barokní hudba,“ uvedla umělecká ředitelka pořádajícího orchestru Collegium Marianum Jana Semerádová.

  • Letní slavnosti staré hudby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1008/100726.jpg
  • Letní slavnosti staré hudby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1008/100724.jpg