Na Prázdniny v Telči přijel šaman ze Sibiře

Telč - Prázdniny v Telči začaly až poslední červencový pátek a potrvají dva týdny - do 9. srpna. Pohádkově krásné město totiž ožilo divadly, výstavami, performacemi, dílnami a stánky, které jsou součástí sedmadvacátého ročníku festivalu Prázdniny v Telči. Na multižánrové přehlídce vystoupí desítky hudebníků a kapel. A včera večer ji zahájil opravdový šaman.

Šaman a mistr hrdelního zpěvu Genadij Gendos Čamzyryn přicestoval až ze sibiřských tuvinských stepí. Počasí v Telči se mu sice moc ovlivnit nepovedlo, nálada ale v Telči vládla dobrá. Nemálo k ní přispěl také další host zahajovacího večera - kapela Jablkoň. „Jezdíme sem minimálně pětadvacet let a je to pořád krásné,“ přiznal hudebník Michal Němec, že na „prázdniny“ se do Telče kapela ráda vrací.

O prázdninovou atmosféru se v dalších dnech na zámeckém nádvoří postarají skupiny z české folkové, folkrockové a country scény - Bratři Ebenové, Vladimír Mišík, Vlasta Redl, Michal Prokop nebo Hradišťan. Zazní i blues nebo alternativní hudební proudy, dostane se i na klezmerovou muziku, o niž se postarají maďarští Klezmer R's.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Přijedou i další zajímaví zahraniční hosté. Z Irska dorazí hned několik hudebníků. Už potřetí přijedou Sliotar, telčskému publiku se také představí jedna z nejlepších zpěvaček irské tradiční i soudobé hudby Pauline Scanlon a The Live Wires. Z Kanady dorazí Cairdeas a na pozvání kapely Druhá tráva i světově proslulý hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy.

Kromě hlavní scény začínají každý den v pět koncerty také na náměstí na tzv. Kocouří scéně, kde se představují především mladé a nadějné kapely. Pro ty, kteří mají po hlavním koncertě ještě sílu na další hudební zážitky, se konají Nocturna.

Hudební program doprovodí v ulicích Telče divadlo. Pro děti všeho věku jsou určena představení Sněhurka a sedm trpaslíků (Víťa Marčík), Kašpárek a drak aneb nechutná princezna (divadelní studio De Facto Mimo) i komediantská adaptace Dona Quijota, kterou předvede kejklíř Vojta Vrtek.

  • Prázdniny v Telči zdroj: www.prazdninyvtelci.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1008/100769.jpg
  • Prázdniny v Telči zdroj: www.prazdninyvtelci.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1008/100766.jpg