ProArt: amatéři s profesionály na sálech i na jevišti

Praha - V Dejvickém divadle začala pražská část šestého ročníku festivalu ProArt. Zahájila jej premiéra představení Memoires, inspirovaného životními osudy prvorepublikových hereček a sester Lídy Baarové a Zory Janů. Po celý týden se budou konat pravidelné lekce tance, zpěvu a herectví, jeden den bude patřit fotografii. Večer se budou veřejnosti představovat lektoři kurzů, umělci sezvaní z celého světa. Akce vyvrcholí v neděli závěrečným představením účastníků jednotlivých kurzů. Festival se konal také minulý týden v Brně.

V Praze vyučuje 15 pedagogů z osmi zemí, Českou republiku zastupují mimo jiné pedagog zpěvu Eduard Klezla nebo tanečnice Věra Ondrašíková. Festival nabízí zejména pestrý výběr tanečních technik (Modern Limon, Modern Cunningham, Jazzdance, Floorwork aj.).


Lekce jsou odstupňovány podle obtížnosti a konají se v sálech Tyršova domu na Újezdě, v Dejvickém divadle, v klubu Rock Café a v Městské knihovně. Do některých hodin se zájemci mohou přihlásit i na místě.

Kromě denních workshopů se každý večer uskuteční v Dejvickém divadle nebo v Městské knihovně představení některého z pedagogů. Večery budou věnovány především současnému tanci a pohybovému divadlu, například 1. srpna bude v Dejvickém divadle uvedena premiéra představení choreografů Vangelise Legakise (Řecko) a Kaori Ita (Japonsko) vytvořeného pro tanečníky Company ProART, které vzniká po dobu festivalu.