Židovská kultura má stále co nabídnout

Třebíč/Holešov - Zatímco jeden židovský festival končí v Třebíči, druhý v Holešově začíná. Třebíčský židovský festival jako třídenní akce (od 30. července) nabídla výjimečné koncerty, přednášky a autorská čtení, taneční vystoupení a další projekty připomínající kulturu a životní styl původních židovských obyvatel Třebíče. Šestý ročník festivalu konaný pod záštitou herce a spisovatele Arnošta Goldflama končí dnes zajímavým programem, v němž kromě jiných lze vidět i pořad Cesty, cestičky …až do Izraele, ve kterém v režii Lídy Engelové účinkují herečka Lilian Malkina a zpěvačka Věra Soudková-Nerušilová. Návštěvníci festivalu se mohou dále například seznámit s výkladem nápisů v Zadní synagoze, který vede Achab Haidler. Sobotní večer pak zakončí kapela Pressburger klezmer band.

Naproti tomu devátý ročník festivalu Týden židovské kultury začíná v Holešově na Moravě 2. srpna. Ze známých osobností letos přijedou například spisovatel Arnošt Lustig, písničkář Jiří Dědeček či rabín Karol Sidon. Uvedeny budou i čtyři díly televizního seriálu Legenda o živých mrtvých, který v roce 1971 natočil Petr Tuček podle námětu holešovského rodáka Miroslava Neumanna.

Fenomén festivalu židovské kultury v Holešově je úzce provázán se vznikem a působením občanského sdružení Společnost Judaica Holešov, jehož alternativní hebrejský název „Olam“ znamená „věk“ i „svět“. První ročník se uskutečnil v roce 2001. Akce byla připomínkou vypálení holešovské synagogy v noci z 11. na 12. srpna 1941. Během let se z jednodenní akce stal celotýdenní festival s řadou přednášek, koncertů a výstav. Festival se koná v Šachově synagoze, ale také v kině Svět, na zámku i na náměstí Dr. E. Beneše.

Letos je na programu například také beseda s Leo Pavlátem, českým židovským novinářem, spisovatelem, diplomatem a ředitelem Židovského muzea v Praze. Uveden bude i španělský dokument z roku 2006 Holocaust, opět přijede i tradiční host festivalu Arnošt Lustig, tentokráte se svými přáteli Markétou Mališovou a Františkem Cingerem.

Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Židé se do Holešova přistěhovali po roce 1454, když byli vyhnáni z královských měst. Holešovský rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1 700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté. Židovská menšina však po sobě ve městě zanechala několik kulturních památek, nejvýznamnější jsou právě Šachova synagoga s unikátní lidovou výzdobou a židovský hřbitov s 1500 náhrobky.

„Festival Týden židovské kultury se stal během krátké doby nejrozsáhlejším kulturním projektem ve městě. Stal se modelem pro různé podobné akce a festivaly prakticky po celé republice. Z kulturních akcí pořádaných v Holešově zaujal autory výpravné encyklopedie “Zlínský kraj„ jen Týden židovské kultury. Z osobností, které jsme v rámci uplynulých festivalových ročníků přivítali, bych jmenoval vrchního zemského rabína Karola Sidona, herce a spisovatele Arnošta Goldflama, našeho předního fotografa doc. Pavla Diase, děkana evangelické teologické fakulty docenta ThDr. Martina Prudkého, izraelského velvyslance Arthura Avnona a mnoho dalších,“ uvedl jeden z organizátorů festivalu Jiří Richter.

Týden židovské kultury v Holešově končí 8. srpna.

  • Židovská kultura - Třebíčský židovský festival zdroj: Třebíč http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1014/101360.jpg
  • Týden židovské kultury v Holešově zdroj: Holešov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1014/101368.jpg
  • Židovská kultura - Zadní synagoga v Třebíči zdroj: Třebíč http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1014/101358.jpg
Vydáno pod