Jiří Králík vstupuje podruhé do stejné řeky

Praha - První ročník multikulturního Festivalu nad řekou v Písku startuje 31. července. Převážně filmová akce bude trvat do 9. srpna. Program rozdělený do několika cyklů doplní koncerty, divadelní představení, výstavy a další doprovodné akce. Autorem koncepce a zároveň uměleckým ředitelem festivalu je Jiří Králík, který byl po dlouhá léta vůdčí osobností Letní filmové školy v Uherském Hradišti. V roce 2007 byl z pozice ředitele festivalu a uměleckého šéfa odvolán Asociací českých filmových klubů.

„Vlastně pokračuji v tom, co jsem s lidmi, se kterými spolupracuji víc jak patnáct let, dělali v Uherském Hradišti. Jsem nakonec rád, že se současná koncepce Letní filmové školy v Hradišti podstatně odlišuje od toho, co jsme po dramaturgické stránce prosazovali my. Dává to možnost, že lidé mohou navštívit víc akcí, neboť jsou jiné. Proto také termín festivalu v Písku navazuje na konec Letní filmové školy,“ uvedl Jiří Králík v rozhovoru pro pořad Události v kultuře ČT24.

Dále pak upozornil na zajímavosti programu: „Začínáme v pátek a už první den bude dost zajímavý, máme připraveny hosty z Argentiny, režisér Carlos Sorin uvede svůj film. V pátek bude také slavnostně otevřen cyklus Zlatá šedesátá na počest cyklu, který běžel v České televizi. Náš záměr je vytvořit ho de facto on-line, neboť jsme pozvali všechny, kteří v něm v televizi vystoupili. Čestmír Kopecký spolu s pány Lukešem, Brožkem a Passerem v pátek uvedou 1. díl cyklu ve velkém sále, pak po celou dobu festivalu poběží jednotlivé dokumenty cyklu ČT, které vždy doprovodí ti, o nichž díl vypráví. Program se zčásti ponese v duchu 85. výročí narození Franze Kafky a 200. výročí narození Edgara Allana Poea,“ uvedl Králík.

Jiří Králík o Festivalu nad řekou (zdroj: ČT24)

Ambicí festivalu je doplnění příjemného prostředí města a jeho okolí o akci, na které se potkají spokojení diváci s významnými hosty i skvělými kulturními zážitky. Festival využije nově zrekonstruované a plně klimatizované Centrum kultury (4 sály), kino Portyč, Divadlo Pod čarou (jako záložní prostor pro koncerty - tzv. mokrá varianta) a Kulturní dům ELIM. Pro doprovodné akce je připraveno unikátní zastřešené letní kino, další letní kino vznikne na náměstí a koncerty se budou konat na atraktivním Městském ostrově.

Pořadatelé plánují uvedení 170 celovečerních a 150 krátkometrážních filmů, nabídnou například také 14 koncertů a tančíren, deset divadelních představení a sedm básnických večerů. Z finančních a časových důvodů se neuskuteční plánovaný cyklus Terra Incognita - Tibet.

Program bude rozdělen na tři hlavní cykly. První s názvem Svět Josefa K. podle pořadatelů přinese setkání s Terrym Gilliamem, Janem Němcem, Piotrem Dumalou a dalšími výraznými režiséry Kafkových děl, čtení Kafkovy reportáže Aeroplány v Brecii i diskuzi o nemožnosti překladu Kafkova díla.  

Hlavní hvězdou festivalu bude filmový režisér a výtvarník Terry Gilliam, který se proslavil jako člen skupiny Monty Python. „Vzácného hosta Terry Gilliama jsme pozvali hlavně z důvodů, že kromě lidí, kteří natočili filmy podle předloh Franze Kafky, jsme měli v hledáčku i ty, kteří pochopili a milují jeho poetiku a odrážejí ji ve svých dílech. To přiznal i Terry Gilliam, že Kafka je jeho velkou inspirací, např. film Brazil, to je velká kafkárna. Ale prozradím, že nepřijíždí jenom kvůli Kafkovi, ale prohlásil, že si nemůže nechat ujít příležitost přivítat nový festival, neboť festival nevzniká každý den,“ doplnil Jiří Králík.

Druhý cyklus Zlatá šedesátá bude poctou československému filmu 60. let a třetí část programu Argentinský film nabídne prezentaci kinematografie této latinskoamerické země za účasti Carlose Sorina a dalších významných osobností argentinského filmu.

Kromě hlavních cyklů mohou diváci zhlédnout také čtyři cykly vedlejší - Osobnosti a výročí, Deset filmů, které otřásly světem, Novinky Visegrádu a Ozvěny festivalů. Součástí cyklu Osobnosti a výročí bude přehlídka šesti adaptací děl E. A. Poea režiséra Rogera Cormana.

Zajímavý zážitek slibuje také koncert anglického hudebníka Goeffa Smithe, který hudbou k snímku Dobrodružství prince Achmeda připomene 100 let německé animace. Smith zahraje na unikátní nástroj nazývaný „tekutý klavír“, jehož je vynálezcem.

V doprovodném programu se na píseckém Městském ostrově na řece Otavě uskuteční taneční akce a koncerty, v divadelním stanu v Palackého sadech bude k vidění například představení Piš, Kafka, piš divadla Sklep nebo Přízraky E. A. Poea divadla Viola. Výstava s názvem Předtím a potom poprvé v České republice představí rozsáhlejší společnou výstavu manželů Medkových a Kolářových.

  • Carlos Sorin / Cesta za svatým Diegem zdroj: Festival nad řekou http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1015/101440.jpg
  • Terry Gilliam zdroj: Film magazin http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1015/101438.jpg
  • Terry Gilliam / Král rybář autor: ČT24, zdroj: Festival nad řekou http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1015/101439.jpg