Alternativní kutnohorský festival chce bavit i vzdělávat

Kutná Hora - Jako "vzdělávací přehlídku" chtějí pořadatelé pojmout multižánrový festival GASK Artfest 09, jehož nultý ročník dnes začíná v Kutné Hoře. Festival má tři části - hudební, filmovou a výtvarnou. Oživí nádvoří Jezuitské koleje v těsném sousedství gotického chrámu sv. Barbory i ulice a hlavní náměstí. Přehlídka zaměřená na alternativní scénu potrvá do 9. srpna.

„Divákům nabídneme hvězdy hudební nezávislé scény, filmy na pokraji experimentu a videoartu a výtvarnou část, která přesáhne prostory Jezuitské koleje,“ říká programový ředitel festivalu Ondřej Chrobák. Organizátorem festivalu s rozpočtem necelé dva miliony korun je příspěvková organizace Galerie Středočeského kraje (GASK), bývalé České muzeum výtvarných umění.

Film… 

Na nádvoří Jezuitské koleje bude instalováno letní kino se vstupem zdarma, kde tři filmové večery nabídnou tři formy k zamyšlení o společnosti a její sociální a ideologické funkci, o emocích a touze poznávat okolní svět. Promítat se budou například snímky Lasso a Thriller, jejichž režisérkou je finská filmařka Salla Tykkäová, film Rock My Religion od Dana Grahama nebo klasika experimentálního filmu La jetée režiséra Chrise Markera.

…hudba 

V úterý 4. srpna vyroste na nádvoří Jezuitské koleje open air pódium, kde během následujících šesti dnů, v dramaturgii uměleckého kolektivu AM 180, vystoupí řada jmen zahraniční alternativní scény spolu s tuzemskými kapelami a hudebníky. Vystoupí například američtí hudebníci Bill Callahan, Casiotone For The Painfully Alone nebo kanadští Final Fantasy. „Ve světě se jedná o velmi známá jména z různých festivalů alternativní muziky,“ podotýká Chrobák.

…výtvarno 

Pod vedením kurátorky Lenky Vítkové se v ulicích města uskuteční řada performancí a vizuálních intervencí pod názvem Místo a formule, které nabídnou nečekaná setkání v kulisách historicky unikátní Kutné Hory. Umělecká díla se tak objeví v prostorách dvou nádraží v Kutné Hoře, v Antikvariátu Felixe Jeneweina nebo jako součást 2. okruhu Českého muzea stříbra.

Festival je zároveň pozvánkou před zahájením provozu centra umění v prostorách Jezuitské koleje v květnu 2010. Po rekonstrukci se do ní z Prahy přestěhuje i část zaměstnanců galerie. U části z nich to vyvolalo obavy o budoucnost této instituce, jejímž zřizovatelem je Středočeský kraj. Spory začaly v únoru odvoláním dlouholetého ředitele muzea Ivana Neumanna. Více k tématu na http://www.ct24.cz/kultura/49333-reditele-muzea-vytvarnych-umeni-kritizuji-historici-a-teoretici-umeni/