O „Bookera“ se uchází i kniha inspirovaná vilou Tugendhat

Londýn - Pět finalistů bude 8. září vybráno ze třinácti titulů, které jsou navrženy na nejprestižnější ocenění pro anglicky píšící romanopisce - Man Bookerovu cenu. Výsledky budou vyhlášeny 6. října. Největší šance zatím dávají bookmakeři Jihoafričanovi J. M Coetzeemu. Pokud by jeho kniha Summertime porotce nejvíce oslovila, byl by Coetzee prvním autorem, který by ocenění získal potřetí. Mezi kandidáty na letošní Man Bookerovu cenu patří také paměti šimpanze Cheety nebo román z předválečného Československa.

Simon Mawer se při psaní románu The Glass Room (Skleněný pokoj) inspiroval skutečnými osudy brněnské vily Tugendhat. Líčí příběh židovsko-křesťanského manželského páru Landauerových žijícího ve fiktivním Městě v předválečném Československu, který si nechá postavit modernistický dům, ale musí za pár let dům i zemi opustit před nacisty. Na Man Bookerovu cenu byl Mawer již nominován za román Mendel's Dwarf (Mendelův trpaslík).

Podle předsedy poroty Jamese Naughtieho širší výběr letošních kandidátů „zahrnuje velký záběr stylů a témat tvořící mimořádnou literární směs“. Z nositelů Man Bookerovy ceny byla letos nominována ještě A. S. Byattová za historický román The Children's Book (Kniha pro děti).

Porotci vybrali do širší nominace tři debutující romanopisce Eda O'Loughlina (román Not Untrue & Not Unkind), Jamese Levera a Samanthu Harveyovou (The Wilderness). Kritiky nejvíc zaujala Leverův román Me Cheeta (Já, Cheeta), satira na Hollywood viděný očima šimpanze Cheety, který hrál ve filmech o Tarzanovi s Johnny Weissmullerem.

Navrženi jsou letos jsou dva Irové Colm Tóibín (román Brooklyn) a William Trevor (Love and Summer). Mezi nominovanými jsou také Adam Foulds (The Quickening Maze), Sarah Hallová (How to Paint a Dead Man), Hilary Mantelová (Wolf Hall), James Scudamore (Heliopolis) a Sarah Watersová (The Little Stranger).  

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA. Uděluje se za nejlepší román roku občanům zemí britského Společenství a Irska. Byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii.

Od roku 2004 je také udělována každé dva roky také Man Bookerova mezinárodní cena za celoživotní dílo nebo příspěvek světové literatuře. Získat ji může žijící autor, který píše anglicky nebo jehož knihy jsou dostupné v anglickém překladu. Z českých spisovatelů se do užšího výběru dostal Milan Kundera a letos také Arnošt Lustig, jenž sice patřil k favoritům na vítěze, ale cenu si nakonec odnesla kanadská spisovatelka Alice Munroová.

Alice Monroová získala mezinárodní Man Bookerovu cenu v roce 2009
Zdroj: ČTK/AP/Paul Hawthorne