Vítr od Cádizu přivane ohnivé flamenco do Mníšku pod Brdy

Praha - Mezinárodní festival flamenka Flamenco zámek Mníšek '09 letos dnes vstupuje do 5. ročníku. Ústředním tématem bude tentokrát španělská provincie Cádiz; jako hlavní host ji bude prezentovat v programu Aires de Cádiz - Větry od Cádizu - španělská tanečnice Rosario Toledo se svojí Compaňía De Rosario Toledo. Skupinu doplní i dva přední flamenkoví zpěváci Juana José Amadora a José Valencia. Festival se bude konat i zítra, kdy se uskuteční hlavní program.

Program zahájí dnes ve 21:00 na nádvoří zámku recitál flamenkového zpěvu a kytary v podání španělských zpěváků Juana José Amadora a José Valencii. V závěru programu se uskuteční ukázková hodina flamenkového tance na zámeckém nádvoří s tanečnicemi La Chiri a Rosarií Toledo.

„V letošním roce jsme zachovali již osvědčené programové schéma. Festival je tedy opět rozdělen na dva bloky, na evropský a na španělský,“ uvedl k festivalu jeho ředitel Petr Digrin. V evropském bloku se představí umělci z Čech, Slovenska a Polska, za pozornost bude stát například seskupení z Varšavy Los Payos.

Petr Digrin o festivalu ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

„Hlavní letošní novinkou a změnou je stěhování sobotní scény festivalu z nádvoří zámku do nově opravené zámecké zahrady. Bude zde víc prostoru a lepší viditelnost,“ dodal Digrin. Mezi další novinky patří páteční recitál španělských zpěváků na nádvoří zámku a také to, že se letos bude poprvé předávat nové ocenění s názvem Talento joven de flamenco. Tato cena bude udělována vždy na jeden rok zvláště talentovanému mladému flamenkovému umělci. 

Juan José Amador se narodil v Seville v roce 1960 a profesionálně se věnuje flamenku od útlého věku. V současnosti patří k nejvyhledávanějším zpěvákům mezi tanečními hvězdami flamenka. Podílel se na nahrávkách několika CD i sólových alb.

José Valencia už jako tříletý pod pseudonymem Joselito de Lebrija zpívával se strýčkem Luisem de Lebrija v katalánských flamenkových klubech. Vynikající znalost zpěvu soleá mu již ve 12 letech přináší cenu ze soutěže flamenkového zpěvu v Maireně del Alcor. José Valencia patří mezi přední představitele cante puro a svým emotivním zpěvem zvedá ze židlí publikum po celém světě.