Slavné vily jako letní inspirace po republice

Hradec Králové - V sedmi krajích mohou lidé během prázdninových měsíců navštívit výstavy fotografií známých vil z jejich regionů. Expozice jsou součástí projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, který zachycuje unikátní stavby v jednotlivých krajích. Snímky vyhlášených vil z hradeckého kraje je možné obdivovat od 29. července do 23. srpna na zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Slavné vily Zlínského kraje je možné obdivovat do 16. srpna ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm. Snímky vyhlášených jihočeských vil bude možné zhlédnout do 30. srpna ve Weisově domě ve Veselí nad Lužnicí. Muzeum Vysočiny v Pelhřimově pak nabízí do 23. srpna obrázky vil z tohoto regionu.

Do konce srpna je možné zamířit na výstavu snímků vil Ústeckého kraje do Oblastního muzea v Lounech, v muzeu v Příboře je možné do 10. září zhlédnout slavné vily Moravskoslezského kraje. Za známými vilami Pardubického kraje ale musejí lidé do Trmalovy vily v Praze, expozice je přístupná do 9. srpna.

Projekt Slavné vily Čech, Moravy a Slezska zahrnuje téměř 700 mimořádných realizací vil od přibližně dvou stovek architektů a více než pěti stovek stavebníků. V České republice dosud vyšlo 11 knih týkajících se slavných vil v jednotlivých krajích, do konce roku by měly vyjít další tři knihy. Agentura na příští rok připravuje vydání souborné publikace těch nejzajímavějších vil z celé republiky a také souhrnnou výstavu.

Ke zmapování slavných vil v České republice vedl agenturu Foibos zájem veřejnosti o Trmalovu vilu a další pražské objekty.

Model Trojského zámku je součástí expozice Slavné pražské vily
Zdroj: ČT24
Vydáno pod