První Cenu Miroslava Ondříčka dostal Terry „Monty Python“ Gilliam

Písek - Terry Gilliam, člen legendární skupiny Monty Python, je prvním nositelem Ceny Miroslava Ondříčka. Ocenění za celoživotní přínos světové kinematografii převzal z rukou českého kameramana při sobotním slavnostním zahájení píseckého filmového Festivalu nad řekou. Na jeho prvním ročníku představí Gilliam také čtyři své filmy, například Brazil nebo Král rybář.

Gilliam se také podílel na natáčení festivalového klipu. Před kamerou stále opakuje slovo „písek“ v různých intonacích. Písek na něj najednou začne padat, dostává strach, zachvacuje ho panika, brání se, ale písek ho posléze ze scény totálně vymaže.

Slavný americký režisér a scenárista je v Česku častým hostem, líbí se mu tvorba režisérů 60. let. „Líbí se mi humor těchto snímků, jejich ironie. Kontrast k těžkopádné moci, která tady byla. Jejich autoři dokázali doslova protančit kolem různých zákazů a doporučení,“ vysvětlil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Je pro něho proto zklamáním, že nemůže v Písku uvést svoji novinku Imaginarium dr. Parnasse. Distributoři se rozhodli stáhnout jeho poslední snímek dočasně z distribuce. „Mrzí mě to. Lidem při besedě ukážu alespoň krátká videa a fotografie,“ slíbil Gilliam.

Festival nad řekou nabízí divákům 170 celovečerních a 150 krátkometrážních filmů. První ročník se zaměřil na nejvýznamnější filmové adaptace kafkovských děl, československý film 60. let a argentinské filmy. Vedle projekcí přichystali pořadatelé také čtrnáct koncertů, výstavy, divadelní představení a sedm básnických večerů. Písecká filmová přehlídka skončí v neděli, pak se přesune do Prahy do Centra Franze Kafky a kina Lucerna.

Festival nad řekou
Zdroj: ČT24/www.festivalnadrekou.cz