V Salcburku hráli dosud neznámého Mozarta na jeho klavír

Salcburk - V rakouském Salcburku se poprvé hrály dvě nově objevené klavírní skladby Wolfganga Amadea Mozarta. Navíc na jeho originálním kladívkovém klavíru a v domě, ve kterém skladatel žil. Skladby, které byly původně přisuzované neznámému autorovi, objevili badatelé v rakouském archivu nadace Mozarteum. Podle nich je Wolfgang Amadeus složil jako sedmi- nebo osmiletý a do notové podoby je podle synova hraní zapsal autorův otec Leopold Mozart.

Podle analýzy partitury je prý zřejmé, že malý Mozart požádal svého otce Leopolda o zápis skladby, protože sám ještě zapisovat neuměl, a později si k němu přidal vlastní poznámky. „Kompoziční styl ani zbrkle psané korektury neodpovídají způsobu, jakým komponoval Leopold Mozart,“ vysvětlil šéf mezinárodní nadace Mozarteum Ulrich Leisinger.

Jde o koncertní větu z takzvaného Notového sešitu pro Nannerl (Nannerl Notenbuch), který Leopold Mozart vytvořil pro svou dceru Marii Annu zvanou Nannerl. Sešit později využíval také při vyučování syna Wolfganga ve hře na klavír.

Ukázka z koncertu (zdroj: ČT24)

„Je to chybějící článek mezi Mozartovou první malou kompozicí a rozsáhlými formami instrumentální hudby, jako jsou sonáty, symfonie a koncerty,“ uvedl o prvním orchestrálním díle Leisinger.