Vorel + 80. léta + Karlův most = Fresh Film Walks

Praha - Série nočních filmových procházek Fresh Film Walk, která od počátku léta putuje městy České republiky, dnes dorazí do Prahy. V blízkosti Karlova mostu budou k vidění krátké filmy z počátku kariéry režiséra Tomáše Vorla. Seriál Fresh Film Walk, usilující o oživení veřejných prostranství, je pozvánkou na letošní ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest, jehož šestý ročník se uskuteční od 12. do 16. srpna v Karlových Varech. Vstup na noční promítání je zdarma.

Vorlovy krátké filmy budou dnes k vidění od 22:00 v ulici U Lužického semináře, na jednom z pilířů Karlovu mostu, který sehrál jednu z hlavních rolí v režisérově porevolučním filmu Kamenný most. Diváci zhlédnou například Zákon samurajů (1978) s debutujícím Davidem Vávrou, Kašpárka (1980) s Jitkou Asterovou a Milanem Šteindlerem nebo film To můj Láďa (1982), který odstartoval hereckou kariéru Evy Holubové coby naivní puberťačky. Fresh Film Walk nabídne také filmy Rychlé šípy (1979), Dáreček (1983) a Dobrá, slaďoučká (1983).

Fresh Film Fest je pokračovatelem tzv. Cilectu, na který se ještě v dobách totality sjížděli talentovaní studenti-režiséři z celé Evropy. Festival, jenž kdysi navštěvoval také Emir Kusturica nebo Jan Svěrák, nevyhovoval představitelům minulého režimu a byl zakázán. V roce 2004 ho i za podpory Tomáše Vorla obnovila skupina tehdejších studentů FAMU v čele s Martinem Poštou.

Další pražskou filmovou zastávkou bude promítání 28. srpna v Mahlerových sadech pod Žižkovskou televizní věží. Noční promítání na fasády bude pokračovat v září v Ostravě a v Brně.

Fresh Film Walk - Praha
Zdroj: ČT24/4press.cz