Soud rozhodl, že o Jacksonovy děti se bude starat jejich babička

Los Angeles - Děti nedávno zesnulého Michaela Jacksona budou v trvalé péči zpěvákovy matky Katherine Jacksonové. Soud v Los Angeles ji totiž dnes určil jako trvalou opatrovnici všech tří dětí americké legendy. Na tomto řešení se Jacksonová dohodla již minulý týden s matkou dvou strarších dětí, první manželkou Debbie Roweovou, stejné přání měl i samotný zpěvák. Michael Jackson svým dětem i své matce odkázal většinu svého majetku

Debbie Roweová bude moci dvanáctiletého Prince Michaela I. a jedenáctiletou Paris navštěvovat. O tom, jak často to bude, ale rozhodne dětský psycholog, protože Roweová se svými dětmi v posledních deseti letech příliš nevídala. Kdo je matkou nejmladšího z dětí, Prince Michaela II., Jackson nikdy nezveřejnil.

Michael Jackson svoji matku Katherine coby opatrovnici svých dětí stanovil v závěti. Podle soudce dvě starší děti sepsaly prohlášení, v němž uvedly, koho chtějí, aby se o ně staral. O koho jde, ale neřekl. Od smrti svého otce žijí všechny děti u své babičky.  

Jacksonovy peníze rodinu zajistí

Podle Jacksonovy závěti z roku 2002 by 40 procent jeho majetku mělo připadnout právě Katherine Jacksonové, stejná část jeho dětem a zbývajících 20 procent různým dobročinným nadacím. Podle odhadů celková hodnota zpěvákova majetku přesahuje částku 500 milionů dolarů, lze však očekávat, že po smrti legendy se ještě zvýší.

Katherine Jacksonová i děti budou dostávat z Jacksonovy pozůstalosti rentu. O jak vysoké částky půjde, však nebylo zveřejněno. Právníci Jacksonové uvedli, že „král popu“ svoji matku finančně podporoval během své kariéry.

Dosud není zřejmé, proč král popu zemřel

Michael Jackson zemřel 25. června po srdeční zástavě. Smrt zpěváka stále nebyla objasněna. Výsledky jeho pitvy by měly být zveřejněny zřejmě tento týden. Spekuluje se o tom, že příčinou zástavy srdce mohla být Jacksonova závislost na silných lécích. Vyšetřovatelé se prý přiklánějí k teorii, že Jacksonovu smrt zapříčinilo silné anestetikum propofol. Policie také jeho v domě našla množství lahviček s tímto lékem.

Do centra vyšetřování se v poslední době dostal lékař Conrad Murray, který byl u zpěváka, když zemřel, a také vypověděl, že mu den před smrtí propofol podal. Murray prý s vyšetřovateli spolupracuje a není veden jako obviněný.