Na zřícenině Rabí začíná Rabiograf

Rabí (Klatovsko) - Období renesance je letos tématem tradiční minipřehlídky historických filmů Rabiograf na největší české zřícenině Rabí. Ode dneška do soboty nabídne festival pětici filmů, které se budou promítat pod širým nebem na druhém hradním nádvoří. Diváci se mohou těšit například na psychologické drama Wernera Herzoga Aguirre - hněv boží s Klausem Kinským nebo historický snímek Juraje Jakubiska Bathory. Projekce začínají ve 21:00.

Diváci dále zhlédnou komedii Otakary Vávry z roku 1938 Cech panen kutnohorských, další českou komedii Svatby pana Voka s Milošem Kopeckým v roli posledního Rožmberka a historické drama s Cate Blanchettovou Královna Alžběta - zlatý věk.

„Nemůžeme a ani nechceme konkurovat velkým festivalům, ale na rozdíl od nich nabízíme divákovi neopakovatelný zážitek v podobě hradní kulisy. Filmy jsou navíc prokládány soutěžemi, přednáškami, případně dalšími doprovodnými programy,“ lákají správci hradu.

Na Rabí jsou letní filmové večery už řadu let. Zpočátku se promítaly jen snímky, které se na zřícenině přímo natáčely. Když jejich zásoby došly, začali správci hradu vybírat filmy tematicky.

Rabiograf 2009

4.  8. Cech panen kutnohorských

5. 8. Aguirre - hněv boží

6. 8. Svatby pana Voka

7. 8. Královna Alžběta - zlatý věk

8. 8. Bathory