V Sázavě odhalili další unikátní fresku

Sázava - Restaurátoři v Sázavském klášteře objevili další nástěnnou malbu. Návštěvníci tak mohou na klenbě křížové chodby vidět kromě výjevu ze smrti svatého Prokopa už i scénu z doby založení kláštera. Ještě v červnu se zdálo, že se odkrývání vzácných fresek v Sázavském klášteře bude muset zastavit - chyběly peníze. Národní památkový ústav ale nakonec potřebné statisíce sehnal a restaurátoři během měsíce odhalili na klenbě další barokní malbu - tentokrát scénu z roku 1032, kdy byl klášter založen.

Fresky čekaly na své odkrytí více než 200 let. Poprvé je nechali zabílit světští majitelé v 19.století. Následně přibyly další desítky nátěrů, ty teď musí restaurátoři pomocí dlátek a skalpelů odstranit.

„Divák nyní ještě nevidí úplně původní barevnost fresky, která se jeví jako zašedlá. Tyto zašedlé tóny se budou odstraňovat, následně budeme tmelit veškeré defekty,“ popsala posloupnost prací restaurátorka Renata Novotná.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Že náročná práce nese své ovoce dokládá první, minulý rok odhalená freska. Ukazuje smrt svatého Prokopa, zakladatele kláštera. „Nejedná se o žádný smutný výjev. Je naopak velice slavnostní. Představuje sv. Prokopa, který stoupá do nebe a andělé mu nesou bílé roucho,“ informovala kastelánka Sázavského kláštera Slávka Matoušková.

Pokud by se podařilo zrestaurovat všech 22 fresek, odkryl by se příběh kompletní svatoprokopské legendy od počátku založení kláštera až do novověku. To by ale trvalo více než 20 let. Odkrytí jedné fresky stojí téměř půl milionu korun. Restaurátorské práce na nově odhalené malbě budou trvat minimálně do konce tohoto roku.

Sázavský klášter

leží ve městečku Sázava nad stejnojmennou řekou. Nejstarší zmínky o klášteru sahají do roku 1032. U jeho zrodu stáli kníže Oldřich a svatý Prokop, tehdy poustevník, kolem něhož se zde tvořila skupina následovníků již asi od roku 1009. Kníže Oldřich v roce 1032 tuto komunitu povýšil na benediktinský klášter. Sázavský klášter je považován za středisko slovanské vzdělanosti. Jeho zakladatel Prokop (za svatého prohlášen v roce 1204) se snažil rozvíjet a uchovat cyrilometodějskou tradici. Podle legendy, která hovoří o založení kláštera na Sázavě, Prokop nabídl knížeti Oldřichovi vodu, která se proměnila ve víno. Za tento čin pomohl kníže Prokopovi založit tento klášter.

  • Freska po restaurování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102734.jpg
  • Sázavský klášter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102739.jpg