Krása ostrova Mauricius zaplavila prostory kláštera

Praha - Výstava 53 velkoformátových fotografií z ostrova Mauricius byla otevřena v klášteře Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Dvojice cestovatelských dobrodruhů - Petra Doležalová a Libor Špaček - během několika měsíců zdokumentovali ostrov Mauricius - jak na zemi, tak pod vodou. Vedle 53 fotek vznikl i padesátiminutový dokument zachycující rozmanitost podmořského světa, ke kterému hudbu složil Michal Pavlíček.

Krajina i lidé vzdáleného ostrova Mauricius mají schopnost očarovat a nutí cestovatele, aby se na tato místa opakovaně vraceli. „Táhne nás tam fascinace přírodou, která přináší celkové zklidnění. Dokonce bych řekla, že za objektivem zažíváme určitou meditaci,“ prozradila autorka fotografií Petra Doležalová.

Na vernisáži byla přítomna i velvyslankyně ostrova Marie Ghiselaine Henrison, která přiznala, že ani netušila, jak barevný ostrov je a kolik barevnosti a rozmanitostí se nachází pod vodou. Přitom právě fotografování a natáčení v moři nebylo bez komplikací. Libor Špaček, který v pobřežních vodách u Mauricia natáčel, přišel při práci dokonce o část prstu. „Když jsme natáčeli, byly tak velké vlny, že mě to při návratu přimáčklo na loď. Náraz to byl ohromný a jsem rád, že to odnesl jen prst,“ popsal nebezpečnou situaci filmař.

Reportáž Zuzany Hálové (zdroj: ČT24)

Důležitou součástí dokumentu je pochopitelně hudba, která má za úkol dotvářet celkovou atmosféru. „Musím přiznat, že při pohledu na rybičky, které tak krásně plují a jsou úžasně zbarvené a různě tvarované, ploché i ostré, se mi to psalo skoro samo,“ pochvaloval si inspiraci autor hudby Michal Pavlíček.

Žraloky, kamenné ryby, mořské hady nebo třeba chobotnice a patnáctiletou murénu vyfotila dvojice cestovatelů během ponorů až do třicetimetrové hloubky. Výstava s názvem Útěk na Mauricius potrvá v prostorách kláštera Panny Marie Sněžné do 13. září. 

  • Utéct na Mauricius autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102838.jpg
  • Utéct na Mauricius autor: Petra Doležalová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102837.jpg