Robert Vano chce odejít v platině

Praha - Pražská Galerie Mánes představuje retrospektivní výstavu The Platinum Collection platinových tisků fotografa Roberta Vana. Ojedinělou technikou vytvořil umělec slovenského původu s americkým občanstvím, který nyní žije v České republice, 200 fotografií. Vano proslul především fotografiemi s mužskými akty, přesto se v expozici objevují i ženy, květinová zátiší a pohledy na krajiny. Výstava ukazuje tvorbu Vana od roku 1968 až do roku 2009. Galerie ji uspořádala na počest autorových loňských šedesátých narozenin.

„Na tuto výstavu jsem se snažil vybrat fotky méně známé a také snímky, které jsem dělal spíš pro sebe. Chtěl jsem ukázat i to, co lidé neznají, protože se jedná o retrospektivu,“ uvedl k výstavě v rozhovoru pro Studio 6 fotograf Rober Vano. 

Fotograf dále v rozhovoru prozradil, že od dob svých začátků se v jeho vnímání fotografie moc nezměnilo. „Možná proto, že jsem začínal v módním časopisu, v módním byznysu. Vždy nás učili, že nejsme fotografové, kteří zachycují skutečnost, že bychom neměli zaznamenávat lidi takové, jací jsou, ale naopak stvořit je, jak by sami chtěli vypadat. Takže všechno zkrášlujeme. Ale zase na druhé straně, ve světě se děje tolik špatných věcí, tak je jistě dobré, když někdo udělá něco hezkého,“ uvedl ke své tvorbě Vano.

K používané technice umělec prozradil, že netypickou metodu tvorby černobílých platinových tisků používá také z důvodu, že barvu neumí. „Ale ty černobílé nejsou zase jakékoli. Vytvářím je metodou, kterou dnes už skoro nikdo nepoužívá. Celá ta technika zanikla někdy před první světovou válkou. Mně se ale moc líbí, protože je to všechno ruční práce. Je to jako péct doma chleba. Navíc fotografie vzniklé touto technikou jsou skoro nezničitelné. Tak u toho zůstanu, neboť by bylo krásné odejít v platině,“ doplnil s humorem fotograf.

Platina se při výrobě fotografií používala v letech 1885 až 1915. Kvůli nedostatku kovu na trhu po první světové válce z dílen fotografů zcela zmizela. Vracet se k ní umělci začali až v 80. letech 20. století, kdy vzrostl zájem o originalitu.

Součástí výstavy, která potrvá od 5. srpna do 9. září, jsou besedy návštěvníků s autorem, dražba jedinečné kolekce triček Roberta Vana, dražba velkoformátových fotografií a módní přehlídka mladých návrhářů. Výstava, k níž vychází fotografická publikace, se později přesune do New Yorku, Berlína či Paříže.

  • Robert Vano / instalace autor: Robert Vano, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102850.jpg
  • Robert Vano / dílo autor: Robert Vano, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102853.jpg
  • Robert Vano / dílo autor: Robert Vano, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102849.jpg
Vydáno pod