Hity jazzové hvězdy Evy Pilarové žijí dodnes

Praha - Hvězda české populární hudby už skoro padesát let vyniká sopránem značného rozsahu, dokonalou intonací a především citem pro swing. Už Jan Werich prohlásil, že ji obdivuje, „protože ona umí“. Platonicky zamilovaný spisovatel Josef Škvorecký milovnici jazzu překřtil na Evu „Fitzpilarovou“ podle Elly Fitzgeraldové. Hity jako Rekviem, Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist či Láska nebeská neztratily půvab ani v současnosti, i když jejich interpretka Eva Pilarová se narodila již v roce 1939.

Po dvanáct ročníků ankety Zlatý slavík, tedy až do roku 1973, drželi fanoušci svoji „Pilarku“ na některém z prvních tří míst. Zlatého slavíka získala třikrát, dvakrát po boku Karla Gotta, v letech 1964 a 1971, a jednou vedle Waldemara Matušky, to bylo v roce 1967. Duety Pilarové s Matuškou proslavily oba zpěváky snad nejvíc. Spolupracovat začali už v divadle Semafor, kam přišla v roce 1960, a v Rokoku. Pilarová, rodačka z Brna, měla v té době za sebou dva roky operního zpěvu na JAMU a krátké hostování v satirickém divadélku Večerní Brno.

Pilarová měla štěstí na autory, hodně pro ni psali Karel Svoboda a Bohuslav Ondráček. S jeho Rekviem vyhrála zlatou Bratislavskou lyru, ale v roce 1968 jí píseň zakázali zpívat. „Písničky, které jsem zpívala v rozpuku mládí, můžu s klidem zpívat i dnes a nepřipadám si trapně,“ zhodnotila kvalitu svého repertoáru zpěvačka.

Matuška a Pilarová ve Zlatém slavíku 1967
Zdroj: ČT24

Roku 1973 náhodou unikla letecké havárii

Pilarová neměla vždy na růžích ustláno. Zvláště poté, co roku 1962 emigroval její první manžel, hudebník Milan Pilar. Na Západ byla pak nadlouho „nevýjezdná“, ale pouštěli ji třeba na Kubu, která se jí však málem stala osudnou. Členové její kapely v únoru 1973 náhodou odlétali dřív a zahynuli při havárii letadla Aeroflotu během přistání v Praze na Ruzyni.

Po posledním Slavíkovi Pilarové ubylo hitů, někdy jí byl zakázán koncert, nějakou dobu ji nehráli v rádiu. Rozvedla se s druhým mužem, zpěvákem Jaromírem Mayerem. Zejména pak koncem 70. let a v 80. letech neměla nejlehčí období. Nebyla ale tolik statečná, aby nepodepsala antichartu. Zpívání pro ni znamenalo všechno, nic jiného neuměla, jak vzpomínala.

Křest knihy Karel Gott - legenda
Zdroj: ČT

„Snažím se dívat spíš dopředu, než se ohlížet“

Přišla také nemoc. S velkou pomocí svého nynějšího manžela, tanečníka Jana Kolomazníka, však boj s rakovinou zvládla. „Snažím se dívat spíš dopředu, než se ohlížet,“ říká vitální zpěvačka, která má ráda kočky a miluje Elvise Presleyho. Také chalupaří, ráda vaří a vydala už několik kuchařek. Stala se také zanícenou fotografkou.