V bazilice sv. Jakuba začal varhanní festival

Praha - Ukázkou z díla známého českého skladatele Petra Ebena začal 6. srpna v bazilice sv. Jakuba na Starém Městě Mezinárodní varhanní festival. Pořádá se již počtrnácté a do 24. září představí osm renomovaných evropských varhaníků. Letošním tématem festivalu je právě vzpomínka na Petra Ebena jako výrazného představitele české i světové hudby druhé poloviny 20. století.

„V tomto roce by oslavil 80. narozeniny, jeho skladby se hrály desetiletí a ty varhanní zde zazněly všechny. Petr Eben chodil také často do našeho chrámu na bohoslužby,“ uvedla pořadatelka a varhanice svatojakubské katedrály Irena Chřibková.

Začátek festivalu přilákal desítky lidí, kteří si vyslechli kupříkladu Bachovu chorálovou předehru nazvanou Samému Bohu chvála, čest, i Ebenovu Píseň Ruth, Moto ostinato z cyklu Nedělní hudba a cyklus Okna podle Marca Chagalla. Jako sólisté se představili mezzosopranistka Jana Sýkorová a trumpetista Vladimír Rejlek.

Chřibková hrála na svatojakubské varhany s 91 rejstříky a 8277 píšťalami, které jsou největší svého druhu v české metropoli a umožňují provedení skladeb všech stylových období.

Nově posluchači sledovali hudebníky prostřednictvím velkého promítacího plátna. Měli tak možnost díky třem kamerám sledovat hru varhanice i pohyby jejích nohou po pedálech, což běžně není možné. Umístěno bude podle Chřibkové i nadále pro všechny festivalové koncerty v přední části baziliky. Po vystoupení se v ambitech kláštera uskutečnilo zahájení výstavy Okna do života a díla Petra Ebena.

Chřibková předpokládá, že vrcholem přehlídky bude 3. září vystoupení uznávané francouzské varhanice pocházející ze Skotska Susan Landaleové, známé interpretky Ebenovy hudby. „Společně podnikli turné po Spojených státech, kde pořádali i mistrovské kurzy,“ poznamenala Chřibková, podle níž ale budou zážitkem všechny koncerty.

Závěr festivalu bude věnován osmistému výročí založení Řádu sv. Františka, k němuž slovenský varhaník a interpret koncertu Marek Vrábel přednese ve světové premiéře skladbu Sv. František od současného slovenského autora Víťazoslava Kubičky.

  • Petr Eben autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/63/6269.jpg
  • Bazilika sv. Jakuba - interiér zdroj: Varhanní festival http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1034/103318.jpg
  • Susan Landaleová zdroj: Susan Landale http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1034/103320.jpg