Zájem o cirkusy v Čechách stále roste

Praha - Přestože Češi tráví svou dovolenou čím dál více v zahraničí, cirkusová šapitó je stále přitahují a zájem o ně roste. České cirkusové umění patří stále k tomu nejlepšímu v Evropě. Nejznámější jména, která tvořila dějiny českého cirkusu, jsou bezpochyby Kludský, Berousek a Kaiser. Přes minulé rány, jako byla světová válka nebo rozšíření kin a televize, jejich obliba v posledních letech zase stabilně roste.

Klasické cirkusy si najdou svého diváka, jak mezi rodiči s malými dětmi, tak mezi pamětníky slávy cirkusů v padesátých a šedesátých letech. Moderní doba ale cirkusy nutí svůj program neustále inovovat. V České republice působí více než třicet cirkusů a najdeme mezi nimi i světově zavedené značky.

Dobrá značka ale přitahuje i padělatele. Kupříkladu Národní cirkus Originál Berousek bojuje hned se dvěma napodobiteli, kteří se neprávem hlásí ke skoro dvousetleté tradici věhlasné cirkusové rodiny. „My máme ochrannou známku. Před lety jsme od sdružení českých umělců a varietních umělců dostali se souhlasem ministerstva kultury propůjčený titul národní cirkus,“ podotkl Jiří Berousek.

Reportáž Maria Kubaše a Stanislava Hrubého (zdroj: ČT24)

Česká města ale cirkusovému umění nepřejí. Oproti jiným evropským městům své pozemky draze pronajímají a někdy dokonce žádají procenta ze vstupného.