Soud povolil sběratelské předměty inspirované Jacksonem

Los Angeles - Nedávno zesnulý americký zpěvák Michael Jackson bude moci být zpodobněn v kalendářích a na školních potřebách či sběratelských mincích. Rozhodl o tom losangeleský soud, který v pátek schválil několik dohod ohledně zpěvákovy pozůstalosti. Dohody se také týkají povolení prodeje některých Jacksonových písní, videonahrávek a dalších věcí z jeho pozůstalosti. Například nové vydání zpěvákovy autobiografie Moonwalk se smí nově prodávat i v Číně, Koreji a v několika východoevropských zemích.

Soudce Mitchell Beckloff bude o dalších podobných otázkách rozhodovat v pondělí. Půjde především o schválení smluv k natočení filmu o přípravě Jacksona na sérii koncertů, která měla v červenci odstartovat v Londýně, a k používání zpěvákovy podobizny i u elektroniky, zapalovačů a dalších předmětů. 

Dohody jsou důležitou částí Jacksonovy složité finanční pozůstalosti. Soudu je předložili správci této pozůstalosti, právní zástupce John Branca a hudební vykonavatel John McClain. Finanční podmínky dohod nebyly zveřejněny. Smlouvy by měly přinést desetitisíce milionů dolarů a pomoci vyrovnat dluhy, které po sobě umělec zanechal.


Dohody by mohly také vykompenzovat ztráty, které pořadatelské firmě AEG Live možná způsobí zrušení plánovaných koncertů, na jejichž přípravu vydala přes 30 milionů dolarů. Příslušná pojišťovací smlouva ovšem stanoví, že nekryje storna, pokud zpěvák vlastnil nedovolené látky nebo je nelegálně užíval. 

Padesátiletý Jackson zemřel po zástavě srdce 25. června v Los Angeles a vyšetřovatelé se zaměřují na druh a množství léků, které zpěvák krátce před smrtí užil. Podle agentury AP není jasné, zda léky podané Jacksonovi mohou vést ke zrušení pojistky, podle které se může vyplatit až 17,5 milionu dolarů.

Vydáno pod