Riedlbauch jinou cestu nenašel - Laterna přejde pod křídla ND

Praha - Už bývalý ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) rozhodl o spojení Laterny magiky s Národním divadlem. Jeho nástupce Václav Riedlbauch se pokusil najít jiné řešení, nakonec ale rozhodl stejně. Laterna magika, příspěvková organizace ministerstva kultury, tak od příštího roku přejde pod Národní divadlo. Bude to tak trochu návrat do stejné řeky - Laterna pod zlatou kapličku už dříve spadala, na začátku 90. let se ale osamostatnila.

Vyřešení budoucnosti Laterny magiky patřilo k Riedlbauchovým prioritám po nástupu do funkce. V rozhovoru pro ČT koncem června uvedl, že přesun „kouzelné lucerny“ pod křídla Národního nepovažuje v současné době za řešení, které by bylo preferované víc než jiné z možných. Nakonec ho ale zvolil jako nejlepší, prý i s ohledem na připravovaný rozpočet resortu na příští rok.

Za vším hledej peníze 

„Celou věc jsem pečlivě projednával s řediteli obou scén a společně jsme hledali takovou cestu, která by do budoucna zajistila jak existenci zajímavého projektu Laterny magiky, tak i ekonomickou únosnost celého podniku,“ vysvětlil Riedlbauch. Po turistickém boomu v 90. letech se finanční situace Laterny začala zhoršovat. Od roku 2002 přestala být ekonomicky soběstačná a stala se závislá na příspěvcích od státu. V loňském roce skončilo její hospodaření ztrátou 6,9 milionu korun.

Propad v hospodaření je jedním z hlavních argumentů, které ministerstvo uvádělo jako důvod pro ztrátu samostatnosti Laterny. Mluvilo se také o potřebné rekonstrukci sálu, která si podle odhadů vyžádá zhruba 80 milionů korun, a hledání dramaturgického smyslu. Scéna, která používala ve své době přelomové scénické postupy a excelovala na světových výstavách v 50. a 60. letech, dnes hledá novou tvář.

Laterna a ND - co teď dál…

Laterna magika začínala jako experimentální scéna Národního divadla. Kvůli odlišným představám ale několikrát změnila postavení. Součástí ND se stala opět v polovině 70. let, v roce 1992 se ale zase osamostatnila a byla v pronájmu na Nové scéně, kam se přestěhovala v roce 1983.

„Jednali jsme dlouho, tato varianta se nakonec ukázala jako jediná reálná,“ uvedl k opětovnému spojení obou scén ředitel Laterny Petr Tošovský. Konkrétní obrysy spolupráce se ale začnou rýsovat zřejmě až po divadelních prázdninách.

Podle už dříve zmíněných plánů by Novou scénu měla Laterna od ledna pro svůj program využívat z třetiny, z třetiny připadne ostatním složkám ND a jedna třetina bude využívána pro pronájmy a vlastní projekty.

Vydáno pod