Písečným pirátům v Belgii kraluje Michael Jackson

Blankenberge (Belgie) - Tradiční festival pískových soch v belgickém Blankenberge poněkud nedobrovolně změnil téma. Hlavním námětem letošního symposia sice byly pirátské motivy, nejvíce turistů však láká socha nedávno zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona v nadživotní velikosti z dílny polského umělce Wiaczeslawa Boreckého. Vedle něj se festivalu účastní dvě desítky sochařů z Belgie, Španělska, Ruska, Polska nebo Mexika.

Podobizna Jacksona je v přítmí velkého stanu obklopena zapálenými svíčkami i tóny jeho nejznámějších skladeb linoucích se z přilehlé videoprojekce. Podle řady umělců narušuje ráz letošního festivalu, jedna z umělkyň Natalia Botalová však připouští, že jako marketingový tah byla Jacksonova socha dobrým krokem. Na festival přitáhl i lidi, kteří by možná jinak nepřišli. „Hodně lidí se sem rozjelo kvůli tomu, že slyšelo, že je tady i Michael. Přišli jen kvůli němu. První otázka často zní: 'A kde je Michael?',“ řekla Botalová.

Táhne Jack Sparrow i vnadné mořské panny

K tvorbě soch se nepoužívá písek z nedalekých pláží, nýbrž dovážený říční písek z různých koutů Belgie a také Nizozemska. Na rozdíl od mořského má totiž jinou, méně kulovitou strukturu, takže sochy pak lépe drží a snadněji se i vytvářejí. „Je to dost zvláštní. Nějakých 200 metrů odsud je krásná pláž s množstvím písku. Místo toho dovážíme písek z Nizozemska i Belgie, starý říční písek,“ řekl hlavní organizátor Alexandr Deman.

Každou sezonu na prezentace písečných soch do belgického přímořského letoviska a „sesterskou“ zimní výstavu ledových skulptur v Bruggách zavítá kolem 200 000 lidí. Podle hlavního organizátora akcí Alexandera Demana jsou tyto dvě výstavy dohromady nejnavštěvovanější podobnou veřejnou akcí v Belgii.  

Mezi návštěvníky se těší oblibě také Jack Sparrow, jeden z hrdinů známé filmové série Piráti z Karibiku, i písečné repliky postaviček jednoho oblíbeného dětského pirátského animovaného seriálu. U pánských návštěvníků triumfují mořské pany.