Večer v Benátkách završí Letní slavnosti staré hudby

Praha - Do malebného prostředí Benátek 17. století se přenesou návštěvníci závěrečného večera Letních slavností staré hudby. Představení věhlasného francouzského souboru Le Poème Harmonique v čele s vynikajícím Vincentem Dumestrem se v úterý 11. srpna od 20.00 ve Dvořákově síni Rudolfina stane vyvrcholením jubilejního desátého ročníku této jedinečné přehlídky hudby historických uměleckých slohů.

Letní slavnosti staré hudby nabídly v devíti hudebních a hudebně-divadelních představeních rozličné duchovní a světské podoby lásky od středověku po romantismus. Závěrečné poloscénické představení při svíčkách Večer v Benátkách zavede posluchače do tamních paláců, ulic, lagun a kanálů. Zazní hudba Claudia Monteverdiho, Francesca Manelliho, Biaggia Mariniho a Benedetta Ferrariho, hudba z časů, kdy se barokní stile moderno rodilo v magických experimentech. Režie Benjamina Lazara slibuje propracovanou barokní gestiku umělců, která spolu s podmanivou hudbou dotvoří atmosféru časů dávno minulých, stále vzrušujících i pro současné publikum.

Le Poème Harmonique se jakožto sdružení sólistů zformovalo v roce 1997 pod vedením všestranného hudebníka a francouzského „rytíře umění a literatury“ Vincenta Dumestra. Své umělecké aktivity orientuje na hudbu 17. a raného 18. století. Soubor se u nás proslavil živelným nastudováním Molièrovy komedie s tanečními a hudebními vstupy Měšťák šlechticem, která byla uvedena v roce 2006 ve Stavovském divadle. Záznam představení již několikrát s velkým úspěchem odvysílala Česká televize - jde o mistrnou ukázku autentického přístupu k divadlu i hudbě.

Letní slavnosti staré hudby jsou jedinou festivalovou přehlídkou hudby historických uměleckých slohů v autentickém podání na dobové nástroje v Praze. Právě propojení krásné architektury s hudbou odpovídajících stylů, navíc v podání těch nejlepších interpretů z celého světa, je jednou z mnoha předností festivalu. K tradičním místům, jako jsou Břevnovský klášter či Trojský zámek, přibyl letos například renesanční Martinický palác, Anežský klášter nebo chrám Matky Boží před Týnem. Od letošního roku jsou Letní slavnosti staré hudby členy European Early Music Network (REMA).