Průmyslový palác bude dostavěn podle své původní podoby

Praha - Dostavba Průmyslového paláce, jehož levé křídlo loni na podzim úplně zničil požár, by měla kopírovat jeho původní podobu. Hlavní město Praha vypíše architektonickou soutěž příští týden. Nová stavba musí být autentická, zároveň ale odpovídat současným bezpečnostním normám, což bude znamenat ústupky z obou stran. Náklady na obnovu paláce odhaduje Praha na 1,5 miliardy korun. Z této částky chce upravit i zachovanou střední část paláce.

„Objevily se i názory, že by mělo jít o zcela moderní architekturu 21. století, nicméně zcela jednoznačně převládl názor, že dostavba by měla zohlednit původní podobu,“ potvrdila Ivana Sibrtová z odboru památkové péče pražského magistrátu. „Je to velice zajímavá výzva pro spoustu architektonických ateliérů. Jde o obnovu kulturní památky, k níž je třeba přistupovat s určitou pokorou,“ dodala.

Původní dokumentaci ke stavbě Průmyslového paláce získali památkáři z Národního technického muzea. Z velké části také spoléhají na stavebně-historické a restaurátorské průzkumy částí objektu, které se po požáru zachovaly.

Rozhovor s Ivanou Sibrtovou (zdroj: ČT24)

Problémy by mohla při dostavbě přinést skutečnost, že původní stavba se zcela neslučuje se současnými bezpečnostními předpisy. „Chceme, aby se co nejvíce zachovaly původní materiály, původní technologické postupy, ale samozřejmě v určitých momentech bude muset dojít ke kompromisu mezi přístupy památkové péče a současnými normami, aby novostavba splňovala všechny podmínky,“ domnívá se Sibrtová.

Dostavba levého křídla památky by měla stát zhruba miliardu, na 280 milionů korun přijde vybudování podchodu, který se údajně plánuje, a dalších 220 milionů by mělo jít na technické vybavení objektu. Peníze chce Praha získat z pojistky, kterou dostane společnost Incheba, jež má Průmyslový palác v pronájmu. Strany se na způsobu financování zatím nedohodly, pražská městská rada ale v úterý rozhodla o zahájení příprav obnovy.